GeschiedenisWRC | Verslag

2 mei voor eeuwig een tragische rallysportdag …

Attilio Bettega, Henri Toivonen en Sergio Cresto hebben veel gemeen. Niet alleen reden ze voor hetzelfde Lancia-team. Het trio stierf ook op 2 mei. Ze stierven allemaal tijdens de Tour de Corse. Bij alle drie hing het nummer vier op de deur.

Ze waren ook alle drie het slachtoffer van hun tijd. De waanzin van grootsheid. Roekeloosheid was bijna een norm geworden. De rally’s waren altijd langer (bijna drie keer langer dan vandaag), de wagens waren altijd krachtiger (verdubbeld ten opzichte van het vorige decennium). De beveiliging was echter niet verbeterd ten opzichte van hun voorgangers. Geef toe auto’s van 900kg met 600PK, het was onverantwoord.

Attilio en Henri waren twee getalenteerde jonge piloten. Drie overwinningen voor Henri en twee podia voor Attilio waren misschien niet zo indrukwekkend. Maar ze zouden veel beter hebben gedaan. Ze hebben ook gemeen dat ze een gezin hebben dat leefde voor de autosport. Pauli, de vader van Henri, won Monte Carlo in de jaren zestig terwijl zijn broer Harri deelnam aan endurance-races.

Aan de kant van Attilio was het zijn zoon die de fakkel een tijdje op zich nam. Hij won de Fiesta Cup in het WRC in 2006. Dit opende de deuren voor zowel het JWRC als de rallysport in het WRC. Hij koos voor een rondreis door Corsica als eerbetoon aan zijn vader. Helaas slaagde hij er nooit in om door te breken op het hoogste niveau. Atillio kwam op 2 mei 1985 om het leven.

Henri Toivonen en Sergio Cresto kwamen precies een jaar later om. Het betekende het einde van de Groep B-periode.

Sergio is de enige van de drie die in de rechter stoel zat. Geboren in New York uit een Italiaanse vader en een Duitse moeder, is hij de enige Amerikaan die een WK-rally heeft gewonnen. Hij woonde vóór zijn dood in de heuvels van Sanremo.

Je snapt het, 2 mei is geen gemakkelijke dag voor onze passie. Hoewel de veiligheid sindsdien enorm is geëvolueerd, zal de motorsport altijd gevaarlijk blijven.

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster 🇧🇪 - K.Rovanperä 🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🎥🚵‍♂️✈️🎧 ~ Reporter MijnRally.be

Een reactie achterlaten

Back to top button