ERCNieuwsRally's in buitenland
Trending

45ste Rally Islas Canarias

Language: Dutch NL English EN French FR German DE


De gegevens:

Wat: FIA European Rally Championship 2021 ronde 8 van 8*
Wanneer: 18-20 november
Waar: Las Palmas de Gran Canaria
Proeven: 17
KP-afstand: 197,27 kilometer
Verbindingsafstand: 371,06 kilometer
Totale afstand: 568,33 kilometer
Oppervlakte: Asfalt
ERC-optredens (sinds 2004 herstructurering): 6 (2013, 2016-2020)
*Tevens meegeteld voor: ERC1, ERC2, ERC3, ERC Junior, ERC3 Junior, Europees Rallykampioenschap voor teams, Abarth Rally Cup

Recente winnaars:

2020: Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5 MkII)
2019: Pepe López/Borja Rozada (Citroën C3 R5)
2018: Alexy Lukyanuk/Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5)
2017: Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5)
2016: Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5)

De rally in 100 woorden:

Een van de opvallende kenmerken van de proeven is het ruwe oppervlak, gedeeltelijk opgebouwd uit vulkanische lava. Het betekent dat de grip hoog is en constant blijft als het regent, hoewel de bandenslijtage in droge omstandigheden kan toenemen. Echter, met de mogelijkheid om ‘cuts’ in de bochten beperkt te maken, blijven de wegen relatief “proper”. De seizoensfinale van de ERC 2021 is tevens de 45e editie van deze uitdagende rally.

De route in het kort:

Hoewel een aantal plaatsen en locaties voor velen bekend zullen zijn, zorgen uitgebreide aanpassingen voor de 45ste editie van Rally Islas Canarias voor een aanzienlijk vernieuwde route met de Telde Free Practice en Qualifying Stage die ook nieuw zijn voor 2021.

De openingsdag op vrijdag 19 november bestaat uit twee passages op KP Valsequillo (11,91 kilometer), San Mateo (13,86 kilometer), Tejeda (13,66 kilometer) en Santa Lucía (12,94 kilometer), plus een run door de 1,53 kilometer lange Las Palmas de Gran Canaria straat-KP, dat de actie van de eerste dag afrondt.

De beslissende zaterdag bestaat uit twee passages op Arucas (7,18 kilometer), Moya (12,96 kilometer) en Valleseco (14,56 kilometer), terwijl er twee versies van de Telde-etappe zijn – Telde Tradición del Motor (10,39 kilometer) en Telde Ciudad Deportiva (11,11 kilometer).

Op vrijdag worden de eerste run op Valsequillo (KP1) en de tweede passage van Santa Lucía (KP8) live getoond op Facebook en YouTube. Op zaterdag worden Valleseco 1 (KP12) en Telde Ciudad Deportiva (KP17) gestreamd op Facebook en YouTube.

De tenoren …

Organisator Club Deportivo Todo Sport heeft 72 inschrijvingen ontvangen, waarvan 52 teams zullen deelnemen aan de belangrijkste internationale rally, en 37 teams die in aanmerking komen voor ERC-punten.

Miko Marczyk én Efrén Llarena, de ERC3/ERC3 Junior-kampioen van 2019, zijn verwikkeld in de strijd om de tweede plaats na kampioen Andreas Mikkelsen. De piloten van de Škoda Fabia Rally2 Evo en leden van de ERC-MICHELIN Talent Factory, de tweevoudig Pools kampioen Marczyk en het door Rallye Team Spanje gesteunde Llarena zijn twee van de beste piloten in de internationale rallysport.

Ze zullen proberen in het voetsporen te treden van WRC-ster Adrien Fourmaux, de winnaar van de Rally Islas Canarias van vorig jaar, terwijl hun respectievelijke bijrijders Szymon Gospodarczyk en Sara Fernández strijden om het FIA European Rally Championship voor co-piloten.

Javier Pardo vecht met Dmitry Feofanov voor de ERC2-kroon in hun Rally2-kitspecificatie Suzuki Swifts. Pep Bassas wil met zijn Peugeot 208 Rally4, de huidige leider Jean-Baptiste Franceschi (Renault Clio Rally4) verslaan en daar staat de ERC3-titel op het spel.

Diezelfde Franceschi heeft ondertussen nog wat goed te maken als hij Sami Pajari (Ford Fiesta Rally4) de ERC3 Junior-titel nog wil afpakken.

Ken Torn zal Rally Islas Canarias gebruiken om te vieren dat hij voorlopig ERC Junior-kampioen wordt. Met een onaantastbare voorsprong in de Abarth Rally Cup, jaagt Dariusz Poloński op ERC2-punten op Rally Islas Canarias aan het stuur van een met Pirelli uitgeruste Abarth 124-rally. Het FIA European Rally Championship voor Teams werd op Rally Hongarije beslist in het voordeel van Toksport WRT.

Alexy Lukyanuk, de ERC-kampioen van 2018 en 2020, heeft het Hongaarse evenement gemist vanwege financieringsproblemen en komt weer in actie achter het stuur van zijn reguliere Citroën C3 Rally2. De Rus is in de race om de Rally Islas Canarias voor de vierde keer te winnen.

Wie/Wat/Wanneer?

FIA-ERC1:
*Škoda-Toksport WRT-piloot Andreas Mikkelsen is al kampioen en kan niet worden ingehaald in de titelrace. Miko Marczyk, Efrén Llarena en Alexey Lukyanuk blijven echter in de strijd om de tweede plaats achter de Noor.
*Als Llarena 15 punten scoort, moet Marczyk minstens 3 punten minder scoren dan zijn Spaanse rivaal. Mocht de Rus Lukyanuk de Rally Islas Canarias winnen, dan moet Marczyk, minimaal 11 punten scoren.
*Om als tweede te eindigen, moet Llarena minstens 15 punten scoren en minstens 2 meer dan Marczyk.
*Lukyanuk moet 40 punten scoren, het maximum dat beschikbaar is, om als tweede te eindigen en hopen dat Marczyk niet meer dan 10 punten scoort en Llarena niet meer dan 14 punten.
*Derde is momenteel de afwezige Norbert Herczig.
*Om tot kampioen bijrijder gekroond te worden, moet Szymon Gospodarczyk minstens 3 punten minder scoren dan Llarena in het geval dat Llarena minstens 15 punten scoort.
*Sara Fernández moet minimaal 15 punten scoren en minimaal 2 meer dan Marczyk.
*Alleen Gospodarczyk of Fernández kunnen tweede worden. Elliott Edmondson, die niet zal deelnemen, zal als derde eindigen als Alexey Arnautov niet meer dan 25 punten claimt naast zijn rijder Lukyanuk. Als de Russen echter meer dan 25 punten scoren, zal Arnautov als derde eindigen ….

FIA-ERC2:
*De Spanjaard Javier Pardo wordt kampioen als de in Letland wonende Dmitry Feofanov er niet in slaagt meer dan 25 punten te scoren dan de Suzuki Motor Ibérica-piloot. Alleen Pardo of Feofanov kunnen tweede worden.
*De Poolse Dariusz Poloński wordt derde als hij 2 punten of minder scoort dan de Andorrese Joan Vinyes en niet minder dan 4 punten in vergelijking met de Fransman Victor Cartier
*Vinyes wordt derde als hij 1 punt of meer scoort dan Poloński en niet minder dan 3 punten minder dan Cartier, die om financiële redenen niet kan deelnemen.
*Het titelgevecht van de bijrijders weerspiegelt het gevecht van de piloten.

FIA-ERC3:
*Jean-Baptiste Franceschi wordt kampioen, tenzij Pep Bassas hem met 29 punten overtreft. Een overwinning van Bassas zou hem echter kampioen maken en Franceschi op de tweede plaats achterlaten.
*Aangezien zijn totaal 37 punten meer is dan de Fin Sami Pajari, zal de Spanjaard Bassas als tweede eindigen. Alleen Bassas en Pajari kunnen derde worden.
*De titel van de bijrijders gaat tussen Anthony Gorguilo en Axel Coronado, terwijl Marko Salminen, Hugo Magalhães en Dávid Berendi strijden om de derde plaats.

FIA ERC3 JUNIOR:
*Jean-Baptiste Franceschi moet het totaal van Sami Pajari met 13 punten verbeteren om te voorkomen dat de Fin de Europese Junior-titel toevoegt aan zijn World Junior-kroon.
*Als hij echter ten minste 21 punten scoort en acht meer dan Franceschi, zal Pajari in 2022 de door Pirelli ondersteunde titel en een volledig seizoen ERC Junior-actie behalen aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3 van M-Sport Poland.
*Alleen piloten die deelnemen in een Ford Fiesta Rally4 komen in aanmerking voor de volledige ERC Junior-prijs in 2022. Dat betekent dat het prijzenpakket van Renault Clio Rally4-piloot Franceshi in totaal drie evenementen zal bedragen als hij de titel pakt.
*Nick Loof, Martin László en Alejandro Cachón strijden om de derde plaats. Norbert Maior’s niet-deelname aan Rally Islas Canarias sluit hem uit de strijd.
*Ken Torn is de voorlopige ERC Junior-kampioen voor 2021, nadat hij in 2020 al de ERC3 Junior-titel heeft behaald.

Het wordt dus rekenen en tellen zaterdag op de Canarische Eilanden ….

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button