Rally van Ieper | 1965 - 2021 | door de ogen van

49e Ypres rally – 2013 | door de ogen van Freddy Loix

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Als er één naam is die onlosmakelijk verbonden is en blijft met Ieper is het zeker en vast Freddy Loix. Dus kon “Fast Freddy”, ook wel terecht “Mister Ypres”, zeker niet ontbreken in onze Ieper-reeks ….

Vorige maandag 19 oktober hadden we op precies een maand voor de komende WRC Rally Ypres een gesprek met Freddy …. en hij kon ons zelfs op dat moment een primeur geven. Toch voor even want een uur later verscheen het nieuws op de site van Ypres Rally dat Freddy inderdaad ook dit jaar aanwezig zal zijn … als ouvreur wel te verstaan! Maar we hadden toch even de primeur.

Op de vraag welke Ypres Rally er uit sprong was er eigenlijk weinig twijfel bij Freddy. Je zou anders vermoeden als recordhouder met 11 zeges in de Westhoek. “De laatste was natuurlijk heel mooi ( 2016 ) … maar toch kies ik voor de editie 2013!”

Maar eerst de feiten. De Geko Ypres Rally 2013 was de officiële naam met mooie namen aan de start als Hayden Paddon (Ford Fiesta), Craig Breen (Peugeot 207), Bryan Bouffier (Peugeot 207), Mikal Solowow (Ford Fiesta) en alle Belgen met uitzondering van Pieter Tsjoen ( met co Bernd Casier ) die nog voor de rally forfait moest geven. Ook terug te vinden in het deelnemersveld ene Pontus Tidemand, Chris Ingram, Simone Tempestini en Molly Taylor uit het verre Australië en bijgestaan door Seb Marshall.

Wat onthouden we nog: première van de Fiesta R5 ( met Thierry Neuville ) en de Peugeot 208 T16 ( met Kris Meeke ) als 0-wagens en voor het eerst werd er een qualifying gereden tijdens de shakedown.

Freddy koos na het winnen van de Qualifying om als eerste te starten én Freddy begon zoals hij had voorspeld SNEL! Zó snel dat Freddy Loix en Fred Miclotte de eerste 5 KP’s wonnen en uiteraard afgescheiden leider werden. Freddy was wel een beetje misnoegd dat de 0-wagens verrassend veel “gesneden” hadden …

Ondanks het wisselvallige weer is er geen houden aan Freddy en zijn Škoda Fabia S2000. Freddy kon eigenlijk al beginnen controleren want na dag 1 – met enkel Paddon die nog KP 6 kon winnen – had Freddy al 1’36” voor op Bouffier en meer dan 2 minuten op respectievelijk Paddon en Breen.

Zaterdag en dag 2 van Rally Ypres met Craig Breen die als een bezetene tekeer ging en in de voormiddag 5 KP’s op rij won. Hij werd nu ook 3de en kwam zo in het zog van Bouffier die met co Lara Vanneste op plaats 2 bleef.

Freddy controleerde en na een ommetje van 2 proeven (KP12 én 13) in Frankrijk met winst voor Bouffier en Loix veranderde er weinig tot niets aan de posities vooraan. Freddy Loix bleef een voorsprong behouden van anderhalve minuut. Ook kenmerkend voor deze editie was de beperking van het aantal banden tot 24 stuks. Een gegeven waar de rijders zéker rekening moesten mee houden.

In de laatste 6 proeven vocht Bouffier om zijn 2de plaats te behouden en dat lukte hem ook met winst in alle proeven buiten KP 17 die Breen nog pakte. Breen kon ook wat temporiseren toen Paddon uitviel in KP14. Maar de man van de Rally was toch Freddy Loix die samen met Fred Miclotte de rally domineerde en controleerde van proef 1 tot proef 19 !!

In de eindstand zagen we na Loix een dikverdiende 2de plaats voor Bryan Bouffier en Lara Vanneste maar toch al op 1 min 21 sec. Breen-Nagle werden derde op 1min 52sec. Schitterende 4de plaats voor Andy Lefevere. Het duo Melissa Debackere-Cindy Cokelaere eindigden zeer mooi 7de en zorgden voor 3 vrouwen in de top10 van deze mooie editie.

Waarom koos Freddy nu speciaal voor deze editie? Wel dit antwoord is te vinden in de test die Freddy de week voor de rally reed in Alveringem. Op dat moment kwam de ommekeer. Freddy had de 4 BRC-rally’s voor Ieper met een Ford Focus RS WRC gedomineerd. “Maar de fun was er niet. Ik amuseerde me niet in de Focus en het was allemaal te gemakkelijk” zei Freddy. “Toen ik opnieuw in de Škoda Super 2000 stapte die ik had helpen ontwikkelen, voelde ik het weer ….”. Het was van 2011 geleden dat Freddy nog met een Škoda reed.

“Die 2 eerste ritjes op Alveringem gaven mij zo’n goed gevoel” zei een duidelijk enthousiaste “Mister Ypres”. Fred Miclotte zei net voor we terug op de service kwamen “Als je zo rijdt, hebben de anderen geen schijn van kans …”. En dat bleek inderdaad nadien waarheid te zijn. “Ik was zo geëmotioneerd dat ik bijna huilde van blijdschap”. Onze toenmalige ingenieur Yannick ( Willocx ) had blijkbaar door wat er gebeurde en liet ons even bekomen in de auto”. “We hebben dan nog een 100tal km gereden maar eigenlijk wisten we het al na 2 passages”. “Ik moet zeggen dat ik in Ieper 2013 me echt geamuseerd heb in en met deze fantastische Škoda”.

MR: “Wat denk je Freddy van WRC Ieper?”

Freddy: “Fenomenaal. Als er een organisatie dit aan kan, is het Ieper. Als er een organisatie zo professionneel is …” ” En geef toe, de sfeer is er telkens geweldig en het feit dat Ieper een geconcentreerd parkoers heeft, is zeker een voorbeeld voor toekomstige WRC-rally’s”.

MR: “Hebben de piloten die Ieper niet kennen “schrik”!?”

Freddy: “Neen, een WRC-piloot heeft geen schrik. Maar ze zijn er zich wel bewust dat ze dit ( soort parkoers ) nog nooit hebben gezien in het WRC”.

MR: “Hebben de piloten of co-piloten die Ieper al deden in het IRC/ERC vroeger een voordeel?”

Freddy: “Neen, ook de piloten die hier nog nooit reden zijn profs. Na een omloop gaan ze de proeven doorhebben en kunnen ze zich zeker geen afgang permitteren”.

MR: “Freddy in Ieper 2020?”

Freddy ( lachend ): “Eigenlijk is er nooit sprake geweest van een deelname. Colin Clark had dit inderdaad via een tweet de wereld ingestuurd maar meer dan een grap was het niet. Moest een WRC-team het gevraagd hebben dan zou ik het zeker overwogen hebben … Maar ik kan jullie wel een primeur meegeven “Ik zal er bij zijn in Ieper en wel als ouvreur van regerend wereldkampioen Ott Tänak ….”.

Nog 4 video’s van “MijnRally” Nick Pannekoecke om nog eens na te genieten van deze editie.


Foto
Targa Florio
Bron
Targa FlorioERC

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button