VAS | Verslag

49ste Station Le Seau Monteberg Rally | Het wedstrijdverloop

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Plezier en opluchting overal, dat was zowat het algemeen gevoel van iedereen die zich al op zaterdag aanbood voor de technische keuring van de Monteberg Rally. De eerste rally van het VAS regionale seizoen in 2021 en voor sommigen was het dus inderdaad al tien maanden geleden dat ze nog in hun cockpit zaten. Maar er was ook ongeloof. Vergeleken met voetbal en wielrennen wordt de autosport in Vlaanderen wat stiefmoederlijk behandeld. Een sport waarbij slechts twee mensen in een gesloten omgeving bij elkaar zitten en waarbij het publiek in open lucht staat, is een van de sporten die zich als laatste mag op gang trekken. Langs de lange trajecten van het parcours (we spreken hier over 6, 10 en 12 kilometer!) is geen publiek toegelaten, dat wordt opgehokt in welbepaalde publiekszones, telkens vier per proef. Het is voor velen onbegrijpelijk en wie kan hen ongelijk geven?
Maar er werd gereden! Om 8u40 mocht Marc Vanlerberghe openen in Dikkebus en het peloton van 112 deelnemers op gang trekken. Twintig minuten later barstte de strijd onmiddellijk los tussen Vincent Verschueren op de VW Polo R5 en Davy Vanneste op de Citroën R5. Beide piloten gaven vooraf te kennen dat ze vooral kwamen testen in het vooruitzicht van de grote ontmoeting in Ieper.

De openingsproef was voor Verschueren maar Vanneste nam over op de Monteberg en Busseboom. Ondertussen moest Andy Lefevere de strijd staken want de Porsche 997 had er de brui aan gegeven. Vanneste ging op zijn elan verder en schreef maar liefst negen van de elf klassementsritten op zijn naam. Hiermee had hij dus de eindzege beet. Vincent Verschueren werd tweede en Jim Van den Heuvel behaalde brons.

Voor het VAS-kampioenschap betekende deze wedstrijd echter niet veel want dat kampioenschap wordt naar goede gewoonte pas gespeeld in de late herfst. Toch zijn er nu reeds een paar zekerheden. Zo zagen we Stefaan Tjoens en Greet Passchyn met de gebrideerde Mitsubishi Lancer Evo X de zege pakken in de Divisie 1-2. Dit gebeurde deze keer echter niet zonder een fikse strijd te leveren met de Renault van Duville en De Vleesschauwer.

In Divisie 4, bij de oldtimers, was er geen kruid gewassen tegen Glenn Rogiers en Filip Denblyden op de Opel Kadett. Dan was er nog de Divisie 5, de Youngtimers, waar Ludovic Vitse en Kurt Sohier op de Opel Astra met 10 scratches op 11 proeven de beker mee naar huis mochten nemen.
Regionaal kijken we nu uit naar 11 juli, want op onze Vlaamse feestdag staat dan de TBR geprogrammeerd.


Davy Vanneste, winnaar Monteberg Rally

“We hielden de buienradar in het oog en rekenden op regen. Daarom ook hadden we twee regenbanden meegenomen en die monteerden we voor de proef op Busseboom. In de regen kon ik Vincent op afstand rijden, maar
het parcours was hoe dan ook de ganse dag heel delicaat. Dit was voor ons zeker een mooie voorbereiding op de Renties Ypres Rally,”


Vincent Verschueren, tweede in de Monteberg Rally

“Ik had dit jaar nog niet gereden met de Polo, maar op de shakedown zijn we vanaf de
eerste minuut wel voluit gegaan om zo snel mogelijk het ritme terug te vinden. Na een paar
runs was het gevoel terug. In de regen moest ik op slicks het tempo laten zakken. Ik moest wel iets proberen en we gokten dat het droog zou blijven. Dus stonden we op harde slicks toen het helaas begon te regenen. Toen ik zag dat Davy twee regenbanden had gemonteerd, wist ik dat aandringen geen zin had. Ik wilde geen overdreven risico’s nemen.”


Wedstrijdanalyse

Datum
Overzicht
Deelnemers
Meteo
Parcours
Koplopers

Superstage vzw.
30 augustus 2020
112, geklasseerd 75
warm, wisselend bewolkt, regenbuien in de avond
wedstrijd met rallycentrum in Poperinge,
verdeeld over drie lussen van drie proeven (Dikkebus, Monteberg en Busseboom) en een slotlus van twee proeven (Dikkebus en Monteberg)
voor een totaal van 206,32 kilometer waarvan er 112,19 kilometer aan klassementsproeven.
KP1 tot KP2: Verschueren-Cuvelier,
KP2 tot KP11 (finish): Vanneste-D’Alleine

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png
Foto
Jan Pannekoecke
Bron
Persbericht

Jan Pannekoecke

RallyFan: 🇧🇪 Debackere M | 🇧🇪 Loix F | 🇧🇪 Vanneste D # ❤️ WRC | ERC | BRC | VAS | FFSA | KNAF | Historic # ❤️ TAC | Renties Ypres Rally | ConXion Omloop van Vlaanderen | Rallye du Condroz-Huy | Station Le Seau Monteberg Rally | Rally van Staden | Legend Boucles à Bastogne | Historic Rallys # Fotograaf & Reporter van "MijnRally.be" & "Rallyfotos.be"

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button