Rally van Ieper | 1965 - 2021 | door de ogen van

54e Ypres Rally – 2018 | door de ogen van Vincent Verschueren

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Net als de voorgaande jaren zien we een deelnemerslijst om vingers van af te lekken. Naast onze Belgische trots Neuville mogen we ook Bouffier, Abbring, Cronin, Veiby, Yates, Kobus, McCormack, Moffet en nog meer nationale en internationale piloten verwelkomen in Ieper.

Neuville wordt automatisch gebombardeerd als favoriet, wat uiteraard super logisch is. Al ging de wk-leider vorig jaar al rap het decor opzoeken. “Vorig jaar liet ik me domweg verrassen op een stukje gravel. Ik had me niet echt super voorbereid op de rally, want vlak daarna was het de WK manche van Polen. Die was veel belangrijker dan Ypres, dit jaar daarin tegen hebben we ons veel beter voorbereid.” aldus Thierry Neuville.

📷 Jan Pannekoecke

Neuville die als 2de start in de Hyundai i20 R5 met een eenmalige liverie voor de rode-neuzen-dag moet de R5 nog wat gewoon worden want hij wordt pas zesde op de openingsproef. Op 4 seconden van Bryan Bouffier. Kevin Abbring, de winnaar van de 53e editie is ook terug van de partij. De Nederlandse publieks-lieveling vertegenwoordigd samen met co-piloot Pieter Tsjoen Citroën in de C3 R5. Zij kunnen tijdens de eerste proef als 2de afklokken 1,4 seconden achter Bryan.

📷 Jan Pannekoecke

Verschueren die momenteel eerste in het Belgisch kampioenschap staat begint de klassieker met wat argwaan tegenover de wagen. De GoDrive-rijder vindt tijdens de eerste helft van de proeven moeilijk de grip. Gelukkig veranderd tijdens de 2de helft van de meeste proeven, eenmaal de banden op temperatuur zijn.

📷 Jan Pannekoecke

Uiteraard profiteert Princen, die momenteel tweede in het Belgisch kampioenschap staat, daar meteen van. Al zit Verschueren niet veel achter op Princen.

Ze vallen zoals vliegen

Voor Bryan Bouffier eindigt de rally rap en minder prettig. De Fransman crashte tijdens de 2de proef. Op het eerste zicht lijkt er niet veel aan, minder is waar, de Fransman wordt in spoed naar het ziekenhuis gevlogen en er werd een rugletsel vast gesteld. Gelukkig geneest Bryan ervan en zit hij 2 maanden later al terug achter een rally-stuur.

Ook op de derde proef zien we een topper sneuvelen, deze keer Kevin Abbring. De jonge Nederlander moest noodgedwongen opgeven nadat hij de ophanging van zijn Citroën stuk reed.

📷 Johan Debeck

Niemand maakt zich illusies

Neuville wordt rap de R5 gewoon en rijd de snelste tijd op de volgende 3 proeven. Hij reed op 7 van de 9 proeven de scratch en sloot de dag af met 14,1 seconden voorsprong op Verschuren. Niemand maakt zich illusies, Neuville is van een ander niveau. Te bescheiden moeten de Belgische rijders nu ook niet zijn: “Tja je moet gewoon realistisch zijn hé, dit is Thierry zijn job, als ik ga werken gaat hij ook gaan werken al is dat in een wagen bij hem.” aldus Vincent.

Verschueren die een knap duel uitvocht met Princen op de eerste dag. Vincent mag de dag afsluiten als winnaar van dit steekduel. De Belgische kemphanen eindigen op 3,0 seconden van elkaar.

Demaerschalk maakt zij eerste kilometers in de prachtige ‘Kroon Oil’ Citroën C3 R5 en rijd zijn eerste manche van het BRC. Hij neemt verdienstelijk de 4de plaats in na de eerste dag.

📷 Jan Pannekoecke

Minder geluk voor het Noorse talent, net na de start op de laatste proef van de dag hing het rap super verkeerd voor Veiby. Zie maar op deze beelden van ‘Belgian Rallyproductions’.

De goude-ouwe Patrick Snijers mag zich na de eerste dag de beste van de Porsches noemen. Tijdens zijn 37ste deelname in Ieper staat Snijers op een 17de plaats algemeen op 2min42 van leider Neuville.

📷 Jan Pannekoecke

Het tempo is gezet

De eerste proef won Niels Reynvoet net voor Gilles Pyck en Glenn Sneat, al rap was het tempo bij de junioren gezet. Tijdens de derde proef zien we een aanstormende Munster het hele veld naar huis rijden. Met Reynvoet en Pyck als grootste slachtoffers, Niels verloor 2min56 en Gilles 1min34.

Het duo Pyck – Mourisse besloten tijd terug te pakken en reden alle scratchen sinds dien. Zo maakte de Poperingenaar maar liefst 42 seconden goed op Gregoire Munster in 6 proeven. Gregoire die op zijn beurt een slimme rally aan het rijden is want de zoon van Bernard stond maar liefst 42,9 seconden voor op Pyck en 56,2 op Diley na het eind van de eerste dag.

📷 Johan Debeck

Dag 2 Neuville valt meteen aan

Neuville valt meteen aan en vergroot zijn voorsprong, na kp12 geeft de WRC-leider bijna 26 seconden voorsprong op Verschueren. De spanning zit natuurlijk tussen positie 2 van Verschueren en positie 3 van Princen, na 3 proeven verloor Princen 3,5 seconden waardoor hij 6,5 seconden van de tweede stek verwijderd is.

📷 Jan Pannekoecke

Mechanische pech

Ook Demaerschalk probeert zich wat te mengen tussen de 2 kemphanen maar miste tijdens de eerste proef de remzone en verliest meer dan een minuut waardoor hij van de 4de naar 8ste plaats zakt. “In de remzone heb ik me doen verassen, het was iets gladder dan verwacht. En we zijn rechtdoor gegaan, ik wou niet rechtdoor gaan om de radiotor te sparen. Er stonden enkele boompjes waardoor ik aan de handrem heb getrokken en we zijn blijven hangen aan een struikje. We verliezen meer dan een minuut hierdoor.” Demarschaelk
Hij herpakte zich goed en reed de C3 R5 de volgende 5 proeven 5x in de top 5. Waarna hij onvermijdelijk moest opgeven door mechanische pech..

📷 Jan Pannekoecke

Ook Snijers zakte in het klassement door mechanische probleem, hij sloot zijn Ieper af na Claudie Tanghe en eindigde zo als 2de Porsche-rijder.

Enkele scratches van Neuville afsnoepen

Iets na de middag snoepte Verschueren enkele scratches van Neuville af en stelde beetje zijn tweede plaats veilig. Uiteraard was er niets meer te doen aan de voorsprong van Neuville op Vincent. Maar de depanneur van GSM-masten kon toch een mooie, gecontroleerde en geslaagde Ypres rally afsluiten met een verdiende 2de plaats. “We reden een constante en goede wedstrijd, op sommige proeven hadden we zelfs Thierry geklopt. Ik weet nog na Westouter-Boeschepe, een kp van 17,5 km, kwam Neuville ons feliciteren met de sterke tijd die we reden. Dat vond ik toch wel super sympathetic en sportief van Thierry.” aldus Vincent.

📷 Johan Debeck

Een wedstrijd is pas gedaan eenmaal je over het podium rijdt..

Er zat geen maat op de jonge Gilles Pyck, hij reed scratch na scratch. Na 6 proeven op de tweede dag (maar liefst 5 snelste tijden op deze 6 proeven) sprong het duo Mourrisse – Pyck over Gregoire Munster. Nog een scratch later nam Pyck maar liefst 28,6 seconden op de tweede snelste tijd, dat van Munster.

📷 Jan Pannekoecke

Maar een wedstrijd is pas gedaan eenmaal je over het podium rijdt.. Een zin die we wel vaker terughoren in de rally.. Deze keer kunnen we dit bij de jonge Poperingenaar zeggen. Na 14 van de 20 snelste tijden te rijden mocht het niet baten.. Door mechanische pech werd het duo verplicht om de handdoek in de ring te werpen. Waarvan Munster kan profiteren en zo schreef hij de rally van Ieper bij de junioren op zijn naam.

We vroegen Vincent nog wat hij na de wedstrijd deed. “Haha ik weet nog dat we een serieus feestje gehouden hebben. ‘Kweet’ nog dat ik pas rond 8 uur bij Gaby (GoDrive) toe kwam. (lacht)”

Hieronder kun je mijn (toen nog Panne1992) compilatie van 2018 vinden.

Ypres 2020 – WRC3

Ook Vincent zullen we aan de start van Ypres 2020 zien. Hij zal net als zovelen andere de strijd aangaan in WRC3, we vroegen hem wie hij in het oog zal houden. “Ik zal me vooral opnieuw met Princen meten, maar ook mannen zoals Solberg (in een Skoda Fabia R5) en Munster zal ik in het oog houden. Momenteel zijn de Skoda’s en de Citroënen enorm sterk in belgië. Maar we laten ons niet kennen.” Wij duimen alle sinds voor de sympathieke VW-rijder tijdens de opkomende Ypres Rally.

Bedankt om ons te woord te staan Vincent!

Foto
Jan PannekoeckeJohan Debeck

Nick Pannekoecke

Oprichter en verantwoordelijke van MijnRally. Beginnend fotograaf - 📷 nick-pannekoecke.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button