Rally van Ieper | 1965 - 2021 | door de ogen van
Trending

9e Ypres rally – 1973 | door de ogen van Pernilla Walfridsson

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Ja, soms moet een mens een omweg zoeken om er te geraken. Of noem men dit 2 vliegen in één klap!? Want exact 4 maanden voor de toenmalige 12 uren van Ieper werd Pernilla geboren in het verre Zweden. Ze is de dochter van Per-Inge Walfridsson, die furore maakte in de jaren zeventig – vooral in het hoge Noorden – met een Volvo 142. Het toeval wil …. dat Per-Inge zijn jonge dochter moet achterlaten …. voor een deelname aan de 12 uren van Ieper 1973. Het rally-rijden zat blijkbaar in de familie want ook de broers van Per-Inge namelijk Stig-Olov en Lars-Erik vonden de weg naar de rallysport.

Stig-Olov reed ook internationaal en zelfs enkele rally’s in België ( TAC, Haspengouw, Spa en … Ieper 86 ) om dan in Skandinavië zijn carrière af te sluiten. Broer Lars-Erik legde zo’n beetje hetzelfde parkoers af met ook een passage in Ieper 1986.

Maar nu eerst even ver terug in de tijd met de 12 Uren van Ieper 1973. Enkele favorieten zoals Gilbert Stapelaere ( Ford Escort ), Herwig Adriaenssens ( BMW 2002 Ti ) en de schitterende Alpine’s van de Fransen Nusbaumer en Coeuille stonden midden juni klaar voor 180km rally verdeeld over 4 lussen.

Maar al vroeg in de wedstrijd zou het noodlot toeslaan. Groot favoriet Stapelaere maakte een stuurfout op de Kemmelberg waarbij hij een steen raakte en door de slag van zijn stuur zowaar zijn hand brak.

De fout die Gilbert Stapelaere de winst zou kosten.

Zo erg zelfs dat Gilbert onder de inspuitingen en met soms bijstand van zijn co – om te schakelen – enkele uren de pijn moest verbijten. Uiteindelijk moest Gilbert op doktersadvies de strijd – als leider in de rally – staken!

Ondertussen waren Didi, Adriaenssens en de Franse Alpine-rijders Nusbaumer en Coeuille al tot opgave gedwongen. Toen “Gustavson” van de 2de plaats verdween was “Pedro” helemaal zege-zeker want zijn grote rivaal Serge Laurent ( ook op Alpine ) had heel wat tijd verloren door een lekke band. De Nederlanders Dolk – de Jong en van Grieken – Wiedenhoff volgenden op plaats 3 en 4 terwijl de Luxemburger Feitler de top 5 vol maakte.

“Pedro” was een schuilnaam voor Noel Vanassche, een fruithandelaar uit Kortrijk die voor de 2de maal de Rally won. “Pedro” reed in de kleuren en met de sponsoring van “Dôle” bananen. Hij werd verrassend winnaar omdat hij zeker niet tot de favorieten behoorde. Zijn strategie was om niet direct aan te vallen en te hopen dat de kemphanen voor hem in de fout zouden gaan … een goede tactiek zo bleek nadien. Sportief als hij was, ging hij direct na zijn zege Gilbert Staperlaere opzoeken! Met deze 2 zeges bewees de zakenman dat een carrière als fabrieksrijder er misschien wel in zat. Maar Noel was te druk bezet ….

Back to where it started … Pernilla Walfridson. Jawel ook zij had de smaak te pakken en reed haar eerste rally in 1992 in een Volvo met haar pa als co. Ze vond de weg naar Ieper want in 1997 nam ze met haar zus Linda als co deel aan de Belgium Ypres Westhoek Rally. Ze werden 50ste en 9de in hun klasse met een Mitsubishi Lancer Evo 3.

Ze bouwde een internationale carriere van enkele jaren uit en stopte in 2000.

Intussen had ze ook een piloot aan de haak geslagen …. niemand minder dan Petter Solberg. Ze werd Mevrouw Pernilla Walfridson – Solberg. En alsof de droom nog niet mooi genoeg was. Ze kregen een flinke blonde zoon Oliver. Jawel WIJ konden de moeder van Oliver Solberg dus aan de haak slaan voor een babbel!

MR: Wat herinner je je van (je deelname aan) Rally Ieper?

Pernilla : “Het was een geweldig evenement en heel goed georganiseerd. Het was erg leuk om mijn zus Linda als mijn bijrijder te hebben en we hadden een geweldig gevecht met de broers Eddy en Rik Snaet. De rally was één van de slechtste resultaten voor ons, maar we hebben veel geleerd over gladde en modderige wegen. Ik vergeet nooit meer de gladde kasseien”.

MR: Herinner je je nog iets grappigs van Ieper?

Pernilla: “Ik herinner me dat het “Midzomer” (wordt in het Noorden gevierd) was en dat we bij onze vrienden Linda en Erwin logeerden. Ze wilden dat we dit vierden en ze hadden een geweldig diner voorbereid …. en ze serveerden ons slakken .. We hadden dit nog nooit gegeten, maar ze waren verrassend lekker :)”

“Van de rally herinner ik me dat ik en mijn zus eindigden in een nat modderig veld … en met enkele Belgische woorden die we hadden geleerd 😅 lieten we de toeschouwers ons helpen na dus een erg modderige ervaring.”

MR: Wat vind je ervan dat Ieper deel uitmaakt van het WRC?

Pernilla: “Het is een geweldig evenement met een geweldige geschiedenis, waar ik naar uitkijk om terug te zien. Om dit in november te rijden, wordt een behoorlijke uitdaging voor de piloten. Ook ben ik alle nieuwe WRC-organisatoren zo dankbaar dat ze doen wat ze doen, zodat we zo’n geweldig kampioenschap kunnen hebben in deze uitdagende Covid-tijden. Ook leuk voor Thierry Neuville om ook een thuisevenement te hebben en ik weet zeker dat zijn fans het geweldig zullen vinden om hem in zijn thuisland te zien rijden.”

Thxs Pernilla en Sandra Evans for the support … Cu soon at Ypres Rally 2020!

Foto
Oliver SolbergPernilla WalfridssonTarga Florio Historic
Bron
Targa Florio HistoricPernilla WalfridssonSandra Evans

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button