BRC | VerslagWRC | Verslag

Cracco en Vermeulen winnen Ypres BRC 2021

Voor het eerst stopt het WRC-circus in België. Hier waren de West-Vlamingen heer en meester. Er won niet enkel een West-Vlaming de WRC klasse, er wonnen ook 2 West-Vlamingen de BRC klasse en werden 2de in WRC3 en 8ste algemeen.

“Alles begon donderdag voor ons,” verteld Jasper “na de tweede of derde run in Nieuwkerke waren we al 2 seconden rapper dan 2019.” Het duo maakt duidelijk rap progressie, dit mochten we al bewonderen tijdens de rally van Staden enkele weken terug.

Vrijdag iets na 17u was het duidelijk dat Pieter Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen wakker waren, het West Vlaams duo klokte als 4de in tijdens de eerste service. Op amper 6,8 seconden van Vincent Verschueren en 7,5 seconden van Bedoret. Tijdens de avond-boucle reden ze indrukwekkende tijden, met 1x de vierde snelste tijd en 2x de derde tijd sprong Cracco en Vermeulen over Verschueren naar de derde plaats in WRC3, 2de plaats in het BRC en 12de algemeen.

“Zaterdag besloten we meteen aan te vallen,” vervolgde Jasper “als we niet direct mee zijn in Hollebeke kunnen we meteen veel seconden laten liggen..” Tijdens de 25,86km toont het Jobfixers Skoda Fabia team uit welk hout ze gesneden zijn en rijden meteen een tweede tijd, op 8,1 seconden van Bedoret en nemen 4,2 seconden van leider Rossel. Tijdens KP Dikkebus, 2de proef op zaterdag, rijden ze op amper 0,1 seconde van de scratch rijdende Bedoret. Het duo eindigt de eerste boucle op 16 seconden van Rossel die gedegradeerd werd naar de tweede plaats door Bedoret.

“Tijdens de laatste boucle op zaterdag reden we op te zachte banden waardoor ze te warm werden tijdens de proeven. Het was een veilige keuze en op zich verloren we niet veel tijd.” verteld Jasper ons. De West Vlamingen verloren iets meer dan zeven seconden op Rossel en Verschueren komt op 31,6 seconden van Cracco en Vermeulen.

Zo gaat het Jobfixers team de laatste dag in als 3de WRC3-team, 2de in het BRC en het 9de rapste team algemeen. Al liep de nacht niet zoals Cracco het zou willen als ze nog een verbindingsrit van 3 uur moet maken omstreeks 5u ’s ochtends. “Zaterdagavond begon PJM stress te krijgen” verteld Vermeulen ons. “hij had eigenlijk de hele nacht niet geslapen, de hele tijd wakker door de adrenaline en de stress. Het was ook geen optie dat ik de verbindsrit zou maken terwijl Cracco probeerde te slapen, hij kon toch niet slapen.” Er werd besloten om te controleren en de tijden van Verschueren in het oog te houden, om zo als derde WRC3 op het podium te staan.

Al rap zagen ze Bedoret veel tijd verliezen, door mechanische pech zakte de talentvolle Belg rap weg.. Dit betekend dat slapeloze Cracco en zijn Co-piloot Vermeulen naar de tweede plaats stijgen. Na Rossel en gevolgd door de VW Polo van Verschueren. Het duo slaagt erin om hun laatste dag te controleren en nemen zelfs 2 seconden extra op Verschueren. Zo eindigen ze zondag namiddag in Spa Francorchamps als eerste BRC-team, als tweede in de WRC3 en als 8ste algemeen. Wat een prestatie!

Via WRC+ zagen we een emotionele PJM Cracco spreken “Ik wou echt dat mijn vader hier was, hij overleed vorig jaar. Hij was een enorme rallyfan, het zou echt machtig geweest zijn als hij hier aanwezig kon zijn. Ik ben zeker dat hij van boven meekeek naar dit machtig moment.” Ook voor Jasper is dit een ongelofelijk moment “Dit had ik echt nooit gedroomd, om als eerste Belg en als 2de WRC3 rijder over de finish to komen tijdens een WRC manche en dan nog in Ieper.”

MR: Nu jullie na 2 manches tweede staan in het BRC klassement op 4 punten van leider Ghislain de Mevius en 14 punten voorsprong hebben op Vincent Verschueren, veranderd dit jullie doel of agenda?

JV: Nee, eigenlijk niet. Zoizo is het niet haalbaar om alle BRC manches te rijden nu alles zo dicht opeen geschoven is door Corona. Als werkende mens is het eigenlijk niet haalbaar. We rijden zoizo de Omloop van Vlaanderen en de Condroz, mogelijks seizoens en Spa.

Bedankt voor ons te woord te staan en ongelofelijk veel succes!

Lees het ons verslag van de Ypres rally nog eens duidelijk na via deze pagina. De volledige eindstand kun je hier raadplegen.

Nick Pannekoecke

Oprichter en verantwoordelijke van MijnRally. Beginnend fotograaf - 📷 nick-pannekoecke.be

Een reactie achterlaten

Back to top button