BRC | Verslag

Craig Breen wint, Adrian Fernémont pakt de punten!

De zesde editie van de Aarova Rally in Oudenaarde werd, zoals verwacht, met overmacht gewonnen door WK-toppers Craig Breen en Paul Nagle. In hun Hyundai i20 Coupé WRC, ingezet door het fabrieksteam van Hyundai om te testen met het oog op de Ypres Rally. Voor het Jobfixers Belgian Rally Championship deden Adrian Fernémont en navigator Samuel Maillen de beste zaak. Ze werden tweede voor Niels Reynvoet en Willem Verbeke, de beste streekrijders. 

De eerste nationale editie van de Aarova Rally was een voltreffer met 75 BRC-deelnemers en 31 starters in het Criterium. Door het wisselvallige weer was het sportief ook een enorme uitdaging voor de deelnemers, zeker na een verplichte pauze van 7 maanden in het kampioenschap. 

In de openingsfase werden een aantal tenoren verrast door de delicate weersomstandigheden. Te beginnen met Grégoire Munster, die zich op de eerste proef liet verrassen op de gladde kasseien.

Grégoire Munster-Louis Louka

Guillaume de Mevius werd geveld door een defecte waterpomp op zijn Citroën. Pieter Tsjoen ging over de kop met zijn Skoda.

Pieter Tsjoen en Eddy Chevaillier

Jean-Baptiste Broekaert schoof van de baan, net als de Brit Meiron Evans, Tim Van Parijs brak de achterbrug van zijn Porsche en Junior Gilles Pyck schoof ook in het decor. De Nederlanders Gert-Jan Kobus (van de baan) en Jim van den Heuvel (over de kop) gingen eveneens in de eerste helft van de wedstrijd al van de baan.

Guillaume de Mévius en Martijn Wydaeghe

Vooraan nam Craig Breen meteen de leiding in handen, maar toen de ruitenwissers het even lieten afweten op de Hyundai, nam Niels Reynvoet even het commando over. De Skoda-rijder uit Zingem hield even stand, maar toen de Hyundai hersteld was, bleek Craig Breen veel te sterk.

Niels Reynvoet – Willem Verbeeke

De Ier won met  1’24” voorsprong. “Het was zeker een interessante wedstrijd om onze wagen te testen. De omstandigheden geven een goed idee van wat ons te wachten staat in Ieper in november. Het parcours lag er extreem glad en modderig bij. Het was echt niet zo makkelijk om hoge snelheden te ontwikkelen met onze WRC. Het was mijn eerste rally in de i20 Coupé WRC, een wagen die indruk blijft maken,” lachte Craig Breen.

Met de juiste bandenkeuze in de namiddag, toen hij voor “full wet” banden opteerde terwijl de concurrentie in een stortbui op “medium wet” banden stond, rukte Adrian Fernémont op naar de tweede plaats, goed voor het maximum van de punten voor het Jobfixers BRC. De titelverdediger komt daarmee ook aan de leiding in de tussenstand. 
“Uiteindelijk doen we een prima zaak, al was het uitermate moeilijk, want er bleef hier verrassend veel water op de baan staan. We moesten voortdurend vechten tegen aquaplaning. We hebben wel aangevallen, maar ik had niet de indruk overdreven risico’s te nemen,” lachte Fernémont.

Adrian Fernémont met co Samuel Maillen

Niels Reynvoet kon amper geloven dat hij in dit sterke startveld een derde plaats behaalde, als tweede met een R5. “Op dit parcours was het belangrijk om geen fouten te maken en regelmatige tijden te rijden. We waren vanaf het begin goed mee vooraan, ook al lagen de proeven er ongelofelijk glad bij. Dankzij de 4 snelste tijden in de Monteberg, kwam ik met meer vertrouwen aan de start en dat werd beloond.”

Princen – Eelbode

Omdat Kris Princen op de allerlaatste proef nog lek reed en op drie wielen het gesloten wagenpark bereikte, ging de vierde plaats naar Bernd Casier, die een sterke comeback maakte met zijn nieuwe Ford Fiesta MKII R5. “Dit had ik niet verwacht na onze sortie tijdens de testsessie deze week. Onze mecaniciens hebben dag en nacht gewerkt om de auto klaar te krijgen. Bijna ging het nog fout, want ik ging op de laatste proef nog even van de baan. We vlogen gelukkig over een slootje en in een veld waar de modder niet te diep was,” vertelde Bernd Casier, die er in de South Belgian Rally binnen twee weken opnieuw bij wil zijn. Kris Princen, die op de openingsproef ook al tijd liet liggen door een schuiver in de haarspeld, werd vijfde, voor Sébastien Bedoret. De jonge Skoda-rijder nam de ganse dag geen risico’s om zijn Fabia deze keer zonder schade aan de finish te brengen. 

Seb Bedoret en Thomas Walbrecq

Tweevoudig winnaar Vincent Verschueren had meer van zijn thuisrally verwacht, maar de weersomstandigheden speelden niet in de kaart van zijn VW Polo GTi R5. Verschueren strandde, onder andere na een foutje in Maarkedal, op de 7de plaats, voor Cédric De Cecco, Fred Miclotte en Cédric Cherain, die in de slotfase tijd verloor door een tijdrovende lekke band en een kleine sortie. 

Vincent Verschueren met nieuwe co Filip Cuvelier

Ook bij de Porsches was het een heuse afvallingsrace, maar Andy Lefevere was de ganse dag duidelijk de snelste. Tim Van Parijs (achterbrug), Patrick Snijers (van de baan) en Gunther Monnens (van de baan) haalden het einde niet.

Bij de jongeren behaalde Charles Munster zijn eerste overwinning, nadat Gilles Pyck van de baan ging.

Charles kwam, zag en overwon …

In Historic was Bjorn Syx oppermachtig met zijn BMW M3, voor Dirk Deveux en Paul Lietaer. 
In het RACB Criterium stond er geen maat op BMW-rijder Frederik Vandeloock. 

Jobfixers BRC 2020 – Round 2 Aarova Rally Oudenaarde – Rally recap

Quick recap on last weekends Aarova Rally Oudenaarde – Belgian Rally Championship with Colin Clark RallyJobfixers Blaklader ConXioN ORFYS MR Solar DynamiXX Pirelli RACB

Geplaatst door Belgian Rally Championship op Maandag 12 oktober 2020
Foto
JobFixers BRCJan Pannekoecke
Bron
JobFixers BRC

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster 🇧🇪 - K.Rovanperä 🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🎥🚵‍♂️✈️🎧 ~ Reporter MijnRally.be

Een reactie achterlaten

Back to top button