ERC | Verslag

ERC Rally Hongarije: Greg en Louis 2de !!! Mikkelsen wint, Lukyanuk vecht terug ..

Terwijl Andreas Mikkelsen een winnende terugkeer naar het FIA European Rally Championship vierde, vocht Alexey Lukyanuk terug als een kampioen met op de beslissende proef van Rally Hongarije vandaag, hij scoorde 7 cruciale punten in zijn poging om de felbegeerde titel op te winnen.

Lukyanuk zat stevig in het overwinningsgevecht, slechts 5,1 seconden achter Mikkelsen na vijf proeven. Maar toen hij vijf minuten eerder incheckte voor de zesde etappe, stortte zijn hoop op een derde ERC-overwinning in 2020 in elkaar toen een straf van vijf minuten werd toegepast op de totale tijd van de Saintéloc Junior Team-piloot.

Ondanks dat hij terugviel op een verre 18de plaats na dag 2 in gaststad Nyíregyháza, gaf Lukyanuk niet op en ging hij op volle kracht naar de dagwinst dankzij drie KP-scratches. Zijn prestatie bracht de marge voor winnaar Mikkelsen terug tot 4m53.5s in het ultieme geval van wat had kunnen zijn. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat Mikkelsen vandaag – en zeker na het uitvallen van Craig Breen – niet vol hoefde te gaan!

“We hebben de dag gewonnen, dus de missie is voltooid”, zei Lukyanuk. “Risicomanagement is natuurlijk iets om te leren en we zien dat het mogelijk is om sneller te zijn. Al met al hebben we geprobeerd ons te concentreren op snelheid en consistentie en dat voelt goed.”

Voor Mikkelsen kwam zijn overwinning naast bijrijder Ola Fløene na zeven scratches. Een opmerkelijke prestatie gezien dit de eerste rally was in meer dan een jaar voor de Noor en dit aan het stuur van een door Pirelli uitgeruste, door Topp-Cars Rally Team gerunde Škoda Fabia. Rally2 Evo. Het was na de recente test in Hondschoote voor Rally Ypres nog maar de 2de maal dat hij met de Evo reed ….

“Ik ben tot nu toe ongeslagen in 2020!” zei een jubelende Mikkelsen, winnaar van drie World Rally Championship-rally’s in het verleden. “Het is een goed weekend geweest. Zoals ik al zei, ik heb niet deelgenomen aan wedstrijden, alleen testen zoals de meesten van jullie weten, in het afgelopen jaar. Op tarmac is het erg moeilijk voor me geweest en ik denk dat mensen dachten dat ik niet meer op tarmac kon rijden, dus het is leuk om hier te komen en te laten zien dat we het nog steeds hebben en dat we nog steeds snel zijn. Ik moet ons team, Topp-Cars, enorm bedanken voor het afleveren van deze auto, die het hele weekend vlekkeloos heeft gewerkt, en ook voor Škoda voor het maken van deze heel, heel mooie auto. Ik heb het in 2017 geprobeerd, toen vond ik het geweldig, maar sindsdien is er veel gebeurd en nu is het nog beter met deze Evo. Ik voel me zo comfortabel tijdens het rijden en het draait allemaal om vertrouwen. Ik voelde dat ik de hele rally vrijwel de controle had. Ik voelde me erg goed”. “We volgden een slimme strategie, namen geen al te grote risico’s, maar we waren nog steeds snel, dus het is echt plezierig.”

BMA Autosport Hyundai i20 R5-piloot Grégoire Munster won ERC1 voor de tweede rally op rij en een 2de Algemeen, zijn beste ERC-prestatie ooit ! Efrén Llarena met co–rijdster Sara Fernandez behaalden ook een persoonlijke best met een derde plaats voor Rallye Team Spain.

Door de lekke band op KP15 van Norbert Herczig kon ook Oliver Solberg naar de vierde plaats klimmen en Niki Mayr-Melnhof naar de vijfde plaats, terwijl Herczig zeer ontgoocheld zesde werd. Tibor Érdi Jr won ERC2 op eigen bodem, zijn derde overwinning in de categorie dit seizoen. Ken Torn pakte een ERC3 / ERC3 Junior dubbel in zijn met Pirelli uitgeruste Ford Fiesta Rally4.

Foto
ERC
Bron
ERC

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster 🇧🇪 - K.Rovanperä 🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🎥🚵‍♂️✈️🎧 ~ Reporter MijnRally.be

Een reactie achterlaten

Back to top button