BRC | Verslag

Gert Jan Kobus en Erik de Wild | 6de Aarova Rally Oudenaarde

Geen geluk voor Kobus & de Wild

Na de afzegging van de Achterhoek rally was het team van Kobus Tuning Competition afgelopen weekend afgereisd naar Oudenaarde, waar de Aarova rally verreden werd.
De Aarova rally is dit jaar opgenomen in het Belgisch rally kampioenschap en was de eerste ronde na het stilleggen van dit kampioenschap.
23 Auto’s uit de R5 categorie, ofwel Rally2-klasse, stonden ingeschreven voor de rally. Bijna alle Belgische toppers stonden aan de start en het beloofde een spectaculair event te worden. Voor de gelegenheid werd Gert-Jan genavigeerd door Erik de Wild, die met Gert-Jan zijn broer Hermen al vele successen behaalde.
Op zaterdag 10 oktober begonnen de verkenningen van de Aarova rally. Tijdens het verkennen werd al snel duidelijk dat het geen eenvoudige wedstrijd zou worden. Diepe snijsituaties en veel vuil op het wegdek in combinatie met hevige regenbuien, maakten dat het parcours een echte uitdaging was! Na het verkennen van de drie verschillende klassementsproeven, stond diezelfde avond ook de ceremoniële start in het stadscentrum van Oudenaarde op het programma. De Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5 in de kleuren van partner Kroon-Oil reed met startnummer 14 over het podium. Ondanks de corona-maatregelen was er toch de ruimte voor fans om de auto’s te bezichtigen in het centrum, wat een geweldige sfeer met zich meebracht.

Zondag ochtend moest het team al vroeg in de Skoda plaatsnemen. Rond kwart voor negen werd er gestart met de eerste van tien klassementsproeven. Voordat Gert-Jan en Erik van start gingen begon het steeds harder te regenen. Niet de ideale omstandigheden voor de tweede wedstrijd in de nieuweauto. De equipe ging voorzichtig van start omdat Gert-Jan en Erik moesten wennen aan elkaar, de omstandigheden en aan de Skoda Fabia R5. Er werden geen risico’s genomen. Toch werd op de eerste proef een nette dertiende tijd algemeen geklokt, op slechts enkele seconden van diverse Belgische toppers. Gert-Jan en Erik waren hiermee de snelste Nederlanders. In de wetenschap dat er nog veel progressie mogelijk was, een mooi begin.

Na de eerste klassementsproef kwam de equipe terug op het serviceterrein, waarde Skoda uitgebreid gecheckt werd door de monteurs van het Kobus Tuning Competition team. Na deze service werd de weg naar de tweede klassementsproef vervolgd. Eenmaal aangekomen bij de proef, bleek deze stil te liggen door een schuiver van meervoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen. Toen het parcours weer vrij was kon de klassementsproef worden hervat. Gert-Jan en Erik gingen wederom voorzichtig van start. Helaas sloeg het noodlot alsnog toe en ging het op hetzelfde punt als Tsjoen (en vele anderen bleek later) mis. De achterkant van de Skoda gleed weg, wat uiteindelijk resulteerde in een relatief zachte klap. De voorkant van de auto hapte zand en nam daarmee helaas ook een kleine stronk mee die de koeler beschadigde. Het team kon verder, maar moest kort daarna stoppen toen de koelwatertemperatuur opliep.

“Het is zeer spijtig om het harde werken van het team en het vertrouwen van onze sponsoren niet te kunnen belonen met een mooi resultaat. Ik weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit en het eigenlijk inherent is aan de rallysport, maar we gaan toch analyseren hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, aldus een teleurgestelde Gert-Jan Kobus die ondanks deze uitvalbeurt sterker terug verwacht te komen.

Slechts iets meer dan de helft van de deelnemers wist de finish te bereiken van de Aarova Rally. De wedstrijd werd gewonnen door WK-rijder Craig Breen die naar Oudenaarde was gekomen om de Hyundai i20 WRC te testen voor de Belgische ronde van het Wereldkampioenschap rally in Ieper.

Op dit moment is het nog onduidelijk of het Kobus Tuning Competition team dit jaar nog een wedstrijd kan rijden met de Kroon-Oil Skoda Fabia R5. Dit is vooral afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus.

Foto
Jan Pannekoecke
Bron
Persbericht Kobustuning

Jan Pannekoecke

RallyFan: 🇧🇪 Debackere M | 🇧🇪 Loix F | 🇧🇪 Vanneste D # ❤️ WRC | ERC | BRC | VAS | FFSA | KNAF | Historic # ❤️ TAC | Renties Ypres Rally | ConXion Omloop van Vlaanderen | Rallye du Condroz-Huy | Station Le Seau Monteberg Rally | Rally van Staden | Legend Boucles à Bastogne | Historic Rallys # Fotograaf & Reporter van "MijnRally.be" & "Rallyfotos.be"

Een reactie achterlaten

Back to top button