WRC

Junior WRC Finale: titel en prijzenpakket staan op het spel in Spanje!

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Alle zes Junior WRC-teams die deelnemen aan de Rally de España hebben een wiskundige kans om het FIA Junior WRC-kampioenschap 2021 te winnen dankzij het unieke systeem om punten te scoren in het kampioenschap.

Voor de finale van het kampioenschap worden dubbele klassementspunten aangeboden, wat betekent dat er in totaal 69 punten te scoren zijn als rekening wordt gehouden met de 19 KP-punten die ook voor het grijpen liggen.

Het kampioenschap van 2021 markeert 20 jaar succes en voegt een nieuwe naam toe aan de geschiedenisboeken naast Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Dani Sordo, Elfyn Evans en Craig Breen, die allemaal de hoogste eer hebben behaald in het Junior WRC-kampioenschap.

De kampioen van 2021 zal het grootste prijzenpakket in de rallysport mee naar huis nemen, met als hoofdprijs een gloednieuwe door EcoBoost aangedreven M-Sport Ford Fiesta Rally2. In een poging om de volgende ster van het WRC te vinden en steunen, omvat het Junior WRC-prijzenpakket voor 2021 een gratis registratie voor WRC2 in 2022, vijf gratis WRC2-deelnames en 200 Pirelli-banden. Een toegankelijker en alternatief prijzenpakket zal ook beschikbaar worden gesteld door middel van vijf volledig gefinancierde wedstrijden in de geheel nieuwe M-Sport Fiesta Rally3 in het WRC3-kampioenschap van 2022. Het betekent dat wat er ook gebeurt, de 2021 FIA Junior WRC-kampioenen in staat zullen zijn om hun rallycarrière op internationaal niveau voort te zetten.

Alle zes ingeschreven ploegen kunnen hun laagste score van het seizoen laten vallen, terwijl alle KP-winstpunten meetellen voor het kampioenschap. Het betekent dat Jon Armstrong, bij het verdisconteren van de laagste puntenscore, momenteel een kleine voorsprong van vijf punten heeft op Sami Pajari en Martins Sesks derde en 19 punten achter staat. Aangezien er dit weekend een verschil van 14 punten is tussen de eerste en de tweede plaats in het Junior WRC, verkeren de top drie piloten in een ongelooflijk hechte strijd.

Jon Armstrong heeft de meeste overwinningen in 2021 met twee rally-winsten en heeft in totaal 20 KP-overwinningen. Zijn allereerste WRC-evenement was Rally de España 2015 en is bekend met de Spaanse wegen.

Sami Pajari staat tweede (na verrekening van zijn slechtste resultaat). Zijn eerste overwinning in het Junior WRC-evenement was dit jaar in Rally Estonia en hij heeft bewezen één van de snelste piloten in het veld te zijn met de meeste Wolf Stage Points tot nu toe (22).

Martins Sesks behaalde dit jaar zijn tweede Junior WRC-carrièreoverwinning in de Rally de Portugal, maar had dit jaar moeite op de andere asfaltrally’s van het Junior WRC.

Buiten de top drie van het kampioenschap staat Lauri Joona vierde en zou Armstrong met minstens 44 punten moeten verslaan om het kampioenschap te behalen. William Creighton zette zijn meest indrukwekkende prestatie van het seizoen neer in Ieper met zeven Wolf PowerStage-punten. Hij staat momenteel vijfde in het kampioenschap, slechts één punt voor de Est Robert Virves die dit seizoen twee podiumplaatsen heeft behaald.

2021 betekent ook de 20ste verjaardag van het FIA Junior WRC-kampioenschap dat in maart 2001 tot leven kwam op Rallye Catalunya met Sebastien Loeb die de categorie-overwinning behaalde in een Citroën Saxo Kit Car. 20 jaar later waren voormalige Junior WRC-piloten Loeb en Elena goed voor in totaal 178 WRC-overwinningen, 434 WRC-podia, 2.902 punten en 11.139 kampioenschappunten.

Om dit te vieren, zal tijdens de rally een selectie iconische Junior WRC-auto’s te zien zijn in het Junior WRC-servicegebied waaronder: de Fiesta R2 2012 van Elfyn Evans, de Suzuki Ignis van Martin Prokop uit 2005 en de Citroën C2 S1600 die het kampioenschap van 2009 won.

Maciej Woda, FIA Junior WRC Championship Manager: “We hebben dit jaar een van de meest competitieve seizoenen in de geschiedenis van Junior WRC gehad! Aan het einde van het kampioenschapsgevecht hebben we drie heel verschillende karakters, allemaal met drie heel verschillende vaardigheden. Ik denk dat wat interessant zal zijn op dit evenement, is hoe William Creighton, Lauri Joona en Robert Virves de posities nog door elkaar kunnen halen. Ze hebben dit jaar allemaal op verschillende punten snelheid getoond op tarmac en ik denk dat dit betekent dat we dit seizoen echt ons krapste gevecht voor de eindoverwinning gaan voeren. Jon Armstrong heeft hier weliswaar ervaring, maar vrijdag is een totaal nieuwe dag die het speelveld behoorlijk gelijke kansen geeft. Aan dezelfde kant hebben Sami Pajari en Martins Sesks deze week kostbare testkilometers kunnen maken en dit zou hen een vroeg voordeel kunnen opleveren voor de eerste proeven. Al met al brengen de teams van dit jaar allemaal iets om te strijden voor het grootste prijzenpakket in de rallysport en ik kan niet wachten om te zien hoe de zaken zich ontvouwen.”

#48 Sami Pajari / Marko Salminen
“Vorig jaar was ik derde op dit moment van het seizoen en nu leid ik, dus om eerlijk te zijn is de situatie een beetje beter. We moeten de laatste rally nog pushen om het kampioenschap te halen.”

Sami Pajari

#49 Jon Armstrong / Phil Hall
“Het is zeker nuttig om ervaring te hebben in deze rally. Het geeft je een beetje meer vertrouwen, maar ik denk dat ik daar niet op kan ontspannen of het als vanzelfsprekend kan beschouwen. Ik moet nog een heel goede verkenning hebben, goede notities maken en er voor gaan.”

Armstrong winnen

#50 Martins Sesks / Renars Francis
“Het is hier best mooi, vergeleken met Kroatië of Ieper met veel onbekende factoren. Hier in Spanje verandert het oppervlak niet veel, dus het zou leuker moeten zijn. Ik heb veel getest omdat ik sinds België niet meer in de auto zat. Dus het was weer wennen aan de auto.”

Mārtiņš Sesks - Renars Francis

#51 Lauri Joona / Mikael Korhonen
“Ik kijk uit naar deze rally. Ik wil fouten vermijden. Ik denk dat we hier in Spanje ongeveer 100 km hebben getest op twee verschillende soorten wegen, de ene behoorlijk snel en de andere behoorlijk technisch. Het was een goede voorbereiding.”

Lauri Joona - Interview

#52 William Creighton / Liam Regan
“We zijn net naar Rally Mull geweest, voor het British Rally Championship, wat goed ging en het was goed om een ​​run in de auto te krijgen. Het was leuk om Ieper te rijden. We hebben een goed tempo laten zien tijdens een rally die we eerder hebben gereden, maar ik wil geen te hoge verwachtingen hebben voor Spanje. We gaan ons best doen en zien wel waar we staan ​​na vrijdag.”

William Creighton

#53 Robert Virves / Aleks Lesk
“Het asfalt is hier niet zoals we het het hele jaar hebben gezien. Er zijn kleine delen die op Kroatië lijken, maar over het algemeen is het vrij specifiek. We gaan er gewoon het beste van maken en ervaring opdoen.”

Robert Virves / Sander Pruul

Rally Belgium 🇧🇪:
1. Jon Armstrong / Phil Hal

2. Sami Pajari / Marko Salminen +1m00.6s
3. Robert Virves / Sander Pruul +1m21.7s
4. Lauri Joona / Ari Koponen +1m47.8s 
5. William Creighton / Liam Regan +3m31.9s 
6. Martins Sesks / Renars Francis+1h11m29.7s

Rally Belgium Wolf Stage Win Points:
1. Jon Armstrong / Phil Hall 7
2. William Creighton / Liam Regan 7
3. Martins Sesks / Renars Francis 2
4. Sami Pajari / Marko Salminen 2

Rally Estonia 🇪🇪:
1. Sami Pajari / Marko Salminen

2. Jon Armstrong / Phil Hall +24.1s
3. Martins Sesks / Renars Francis +56.4s
4. Lauri Joona / Ari Koponen +3m43.7s 
5. Raul Baidu / Rares Fetean +4m42.3s 
6. William Creighton / Liam Regan +5m37.1s
7. Robert Virves / Sander Pruul +1h13m58.0s

Opgaves:
Martin Koci / Petr Tesisnky

Rally Estonia Wolf Stage Win Points:
1. Sami Pajari / Marko Salminen 9
2. Martins Sesks / Renars Francis 6
3. Jon Armstrong / Phil Hall 5
4. Martin Koci / Petr Tesinsky 3

Rally de Portugal 🇵🇹:
1. Martins Sesks / Renars Francis
2. Sami Pajari / Marko Salminen +03:11.8
3. Robert Virves / Sander Pruul +11:48.8
4. Martin Koci / Petr Tesisnky +38:44.8 
5. William Creighton / Liam Regan +40:44.9 
6. Lauri Joona / Ari Koponen +01:11:09.1

Opgaves:

Jon Armstrong / Phil Hall
Raul Baidu / Rares Fetean

Rally de Portugal Wolf Stage Win Points:
1. Jon Armstrong / Phil Hall 6
2. Martin Koci / Petr Tesinsky 4
2. Lauri Joona / Ari Koponen 4
4. Martins Sesks / Renars Francis 3
5. Sami Pajari / Marko Salminen 2

Croatia Rally 🇭🇷:

1. Jon Armstrong / Phil Hall 03:15:07.6
2. Martins Sesks / Renars Francis +33.5s
3. Lauri Joona / Ari Koponen +48.8s
4. Martin Koci / Petr Tesinsky +02:46.1
5. William Creighton / Liam Regan +03:35.5
6. Sami Pajari / Marko Salminen +03:36.7
7. Robert Virves / Sander Pruul +01:13:24.3
8. Raul Badiu / Rares Fetean +01:22:32.6

Croatia Rally Wolf Stage Win Points:
1. Sami Pajari / Marko Salminen 9
2. Martin Koci / Petr Tesinsky 3
3. Raul Badiu / Rares Fetean 3
4. Jon Armstrong / Phil Hall 2
5. Lauri Joona / Ari Koponen 1

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button