ERCNieuws

Rally Serras de Fafe e Felgueiras, nieuwkomer in de ERC.

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Van de adembenemende proeven van de Azoren Rallye tot de beroemde wegen van Fafe en de omliggende gemeenten, de Portugese double-header van het FIA European Rally Championship eindigt op Rally Serras de Fafe e Felgueiras van 1-3 oktober voor ronde zes van het ERC seizoen.

Na in 2020 het rally-epicentrum van Portugal te hebben bezocht voor de asfalt-rally Rally Fafe Montelongo, keert de ERC terug naar dezelfde stad voor het al lang bestaande gravel-equivalent, de Rally Serras de Fafe e Felgueiras.

Nieuw in het ERC-schema dus voor 2021, is Rally Serras de Fafe e Felgueiras ook een ronde van het Portugese kampioenschap, dat een aantal van de beste rallypiloten van het land in de overwinningsstrijd plaatst tegen de Europese elite op snelle en technische gravelproeven.

Wat moet u weten

Wat: FIA European Rally Championship 2021 ronde 6 van 8*
Wanneer: 1-3 oktober 2021
Waar: Fafe, Portugal
Proeven: 16
KP’s afstand: 197,08 kilometer
Verbindingsafstand: 490,74 kilometer
Totale afstand: 687,82 kilometer
Oppervlakte: Gravel
ERC-optredens (sinds herstructurering 2004): 0 (nieuw evenement voor 2021)
*Tevens meegeteld voor: FIA ERC2, FIA ERC3, FIA European Rally Championship for Teams. ERC-MICHELIN Talent Factory-incentives beschikbaar

Recente winnaars

2020: Armindo Araújo/Luís Ramalho (Škoda Fabia Rally2 Evo)*
2019: 
Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 R5)*
2018: 
Ricardo Moura/António Costa (Ford Fiesta R5)*
2017: 
Pedro Meireles/Mário Castro (Škoda Fabia R5)*
2016: 
José Pedro Fontes/Inês Ponte (Citroën DS3 R5)*
*Non-ERC event

De laatste winnaar …

De rally in 100 woorden

De belangrijkste wijzigingen voor 2021

Traditioneel gehouden in het vroege voorjaar, was de verplaatsing naar september het gevolg van COVID-19-beperkingen die eerder dit jaar in Portugal van kracht waren. Nadat de gemeente Felgueiras in 2020 aan de route is toegevoegd, omvat de 34e editie van Rally Serras de Fafe e Felgueiras in 2021 proeven in Vieira do Minho en Boticas, met de Boticas-test die voorheen niet was uitgeprobeerd.

De route in het kort

Zaterdag 2 oktober: De eerste omloop van de Rally Serras de Fafe e Felgueiras brengt de teams ten noordoosten van de gaststad van het evenement en is groots in snelheid met Sra da Fé / Anjos en Agra / Zebral die beide “zeer snelle delen” hebben, volgens drievoudig winnaar van het evenement Bruno Magalhães. Ze volgen de openings-KP Luilhas-test (vanaf 09.00 uur lokale tijd) en gaan Boticas voor. KP Sra da Fé / Anjos de langste van de rally met 18.06 kilometer wordt live getoond op Facebook en YouTube. Na de service op het Praça das Comunidades in Fafe, worden de vier etappes ’s middags herhaald met de afsluitende KP Boticas – een geheel nieuwe etappe – die om 17.50 uur van start gaat. De acht proeven tellen een wedstrijd-afstand van 113,42 kilometer.

Zondag 3 oktober: Rally Serras de Fafe e Felgueiras 2021 wordt afgesloten met acht proeven in twee lussen van vier van in totaal 83,66 kilometer. De actie is gecentreerd rond Fafe en begint met Seixoso vanaf 09.25 uur, gevolgd door Sta Quitéria. Sta Quitéria liep in mei op exact hetzelfde formaat als proef van de Vodafone Rally de Portugal-route, maar dan onder de naam Falgueiras. De volgende Montim-KP loopt in tegengestelde richting van deze eerder dit jaar op de Portugese WRC-Rally. Met een lengte van 13,99 kilometer sluit de legendarische Lameirinha-etappe de ochtendloop af met live verslaggeving op Facebook en YouTube om respectievelijk 11u05 en 15u00. Getiteld Fafe op Rally de Portugal, Lameirinha is een groot deel van de rallyfolklore en wordt compleet gereden met de beroemde Pedra Sentada-sprong die wordt aangepakt na een kort asfaltgedeelte.

De belangrijkste deelnemers

Terwijl Armindo Araújo, winnaar van de Rally Serras de Fafe e Felgueiras van vorig jaar, na vijf ronden het Portugese klassement aanvoert, staat Andreas Mikkelsen na hetzelfde aantal evenementen bovenaan de ERC-ranglijst. De Noor leidt voor Efrén Llarena van het Spaanse Rallye Team met 34 punten.

Ook Dani Sordo, de ster van het Wereldkampioenschap Rally van Hyundai Motorsport, die uiteindelijk als tweede eindigde op de Azoren, en die het ontwikkelingsprogramma van Team MRF Tyres blijft ondersteunen op Rally Serras de Fafe e Felgueiras, een evenement dat hij in 2019 won.

De Rally Serras de Fafe e Felgueiras telt niet alleen mee voor Europese en Portugese kampioenschapspunten, maar is ook het laatste evenement van het seizoen waar ERC-MICHELIN Talent Factory-incentives voor het grijpen liggen. De hoofdprijs, een volledige voorraad MICHELIN-banden voor de komende ERC-telling Rally Hongarije en Rally Islas Canarias, is een strijd tussen Llarena en ORLEN Team’s Miko Marczyk, momenteel zeven punten uit elkaar in het algemene ERC-klassement waarop de ERC-MICHELIN Talent Factory-toewijzing van onderscheidingen zijn gebaseerd. Bruno Magalhães, drievoudig winnaar in Fafe, eindigde in 2019 als zesde, maar deed het in 2020 vier keer beter toen hij tweede werd achter Armindo Araújo, de zesvoudig Portugese kampioen.

Ook Alexey Lukyanuk (Saintéloc Junior Team Citroën C3 Rally2), winnaar van de Rally Fafe Montelongo van vorig jaar, en Norbert Herczig (Škoda Rally Team Hungaria) beiden niet gescoord op de Azoren en Yoann Bonato werd uitgeschakeld na een crash. Erik Cais (Ford Fiesta Rallly2) van het Yacco ACCR Team, Nil Solans van het Spaanse Rallye Team, Benito Guerra, Umberto Scandola van het Hyundai Rally Team Italia, Alberto Battistolli en de in Italië geboren Roemeen Simone Tempestini behoren tot de kanshebbers voor het scoren van punten in Fafe, net als de Spanjaard Luis Vilariño, Iván Ares en Simone Campedelli.

De zeer gerespecteerde voetbalcoach en rallyfan André Villas-Boas zal ook de Portugese eer hoog houden in een door Team Hyundai Portugal ingeschreven i20 R5 voor zijn eerste optreden op een ERC-evenement. Villas-Boas zal het goede doel van Race for Good onder de aandacht brengen.

In de andere categoriën zien we de Pool Igor Widłak die zijn ERC-avontuur voortzet in een door M-Sport Polen gebouwde Ford Fiesta Rally3, terwijl de ERC2 een hevige strijd lijkt te worden tussen nieuwe kampioenschapsleider Javier Pardo, plus Victor Cartier, in een zelfgebouwde Toyota Yaris Rally2-kit, Dmitry Feofanov en Joan Vinyes, Pardo’s Suzuki Motor Ibérica-teamgenoot. Jean-Baptiste Franceschi (Renault Clio Rally4) zal zijn ERC3-koppositie verdedigen tegen Peugeot 208 Rally4-rijder Pep Bassas, de voormalige leider. Ze krijgen te maken met tegenstand van lokale piloten Pedro Almeida en Ernesto Cunha. Łukasz Lewandowski (Opel Corsa Rally4) en Ola Jr Nore zullen ERC3-punten najagen, net als kampioenschapsrookie Çelik Çağlayan in een Toksport Renault Clio Rally5.

Uiteraard is ook deze rally te volgen via onze Facebook-pagina en Twitter-account ….

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button