VAS | Verslag

Rallysprint TBR | Het wedstrijdverloop

Sébastien Bédoret en de Skoda Fabia Evo R5 waren de gedoodverfde winnaars van de TBR Rallysprint en zij vervulden op het einde van de rally perfect hun favorietenrol.

Eén jaar geleden vertrok Bédoret ook als één van de favorieten, toen op de Monteberg. Alleen maar om al in de eerste proef roemloos in een West-Vlaamse gracht te belanden op een moeilijk en nat parcours. Deze keer was de snelle Waal heel wat omzichtiger want in theorie werd de TBR rally gestart op “droge baan”. In theorie, want op zaterdag regende het tot laat in de namiddag in het Roeselaarse.
De zondag begon met een hardnekkige mist en daarna vonden de deelnemers een parcours met nog steeds natte plekken. Maar zoals het de West-Vlaamse binnenwegen betaamt waren ze modderig en vettig en dus.. verraderlijk. Wie zich trouwens afvroeg waar de aangekondigde Patrick Snijers was, wel, die trok in extremis zijn inschrijving terug.

Bédoret liet zich deze keer echter niet vangen. Hij ging behoedzamer van start en liet voormalig en meervoudig VAS kampioen Steve Bécaert met de Ford Fiesta R5 de referentietijd zetten in de eerste lus. Daar dook hij daarna vlot onder en na de derde passage langs de snelle wegen rond Oekene had Bédoret de leiding te pakken. Zege dus voor Bédoret met toch een Vlaams tintje want na de scheiding met zijn vorige co Walbrecq is zijn navigator Hans Delorge… een
Vlaming! Steve Bécaert met zijn getrouwe co Vandersarren haalde de tweede plaats en moest niet echt veel tijd toegeven op Bédoret. En dat is ook een prestatie aangezien Bécaert zich ook niet echt helemaal kiplekker voelde. Op de derde plaats kwam Limburger Günther Monnens, nog steeds getooid met Coronabaard. Hij maakte het mogelijk dat Thijs Ozeel een item van zijn bucketlist kon schrappen want de West-Vlaming wilde immers zeker nog eens in een Porsche GT3 rijden. Opdracht volbracht al was het niet eenvoudig om de nukkige Porsche te temmen op de gladde wegen.

Bij de Historics zorgde Paul Lietaer voor de spanning. “The Best of the West” was zaterdag aan de slag in de GTC Rally in Nederland maar reed daar lek. Omdat met het tijdsverlies alle hoop op een goede klassering was verloren, gaf Lietaer er op en reed rechtstreeks door naar de TBR rallysprint. Daar toonde hij zich onmiddellijk razendsnel met de Manta 400 maar op de derde proef maakte co Vienne een inklokfout en dus raapte “De Polle” 40 seconden straftijd.
Zo werd het dan toch nog spannend want Danny Kerckhof, “mister Euroshop”, kwam zo nog heel dichtbij. Maar geen nood want Lietaer, die het parcours met de ogen dicht kan rijden, zette een tandje bij en won toch nog het Historic gedeelte, en uiteraard de Divisie 5 Youngtimers. Op de 18de plaats algemeen vinden we Glenn Rogiers en de Opel Kadett die opnieuw dominant was in de Divisie 4, de Oldtimers.

Diep in het klassement staan we nog even stil bij de Opel Corsa van Dick Lambrecht, met naast zich… dochter Jietse. Vader Dick voerde lang campagne om dochter Jietse, die voetbal speelt, in de co-stoel te krijgen en de interesse in de rally te wekken. Het lijkt nu dat hij daarin is geslaagd, maar alle zaken beginnen kleinschalig, dus meer dan een voorlaatste positie bij de Historics, maar wel derde in klasse H6, zat er op Oekene niet in.

Blijft er nog de Divisie 1-2 waar Stefaan Tjoens verraste, maar niet op de manier die u zou denken. Tjoens, met co Passchyn, domineerde met de Evo X de hele dag de klasse om dan in de allerlaatste passage uit te vallen en dus kon Lynneel, met co Seynaeve gewoontegetrouw op Renault Clio RS, de zege pakken in Divisie 1-2.

Het is nu wachten op de Rally van Staden, begin augustus, opnieuw een regionale rally die heel veel “nationale” bezoekers over de vloer zal krijgen want één week later is er uiteraard… de WRC Ypres Rally!


Sébastien Bédoret, winnaar TBR rallysprint

“Deze keer heb ik de vallen ontlopen. Ik ben zeer tevreden want mijn co Hans moet de nota’s als Vlaming in
het Frans lezen. Een goede kennismaking met deze proef, en de organisatie leverde goed werk. Nu wacht ik af wat er
nog zal komen. Mijn programma met de Skoda, het is mijn wagen uit 2019, staat nog niet helemaal vast.”


Steve Bécaert, tweede in TBR

“Bijna was ik niet gestart. Gisteren was ik echt nog ziek, ik had buikgriep en wist niet wat vandaag zou brengen. Nu, zondagmorgen ging het beter en ik ben best tevreden over mijn tijden. Uiteindelijk moet ik geen rekening houden met Bédoret. Een vast programma heb ik toch niet dit seizoen. De investeringen zitten in de auto. Ik had gezegd deze R5 te willen kopen maar met dien verstande dat er dan dit seizoen weinig zou worden gereden.”


Jietse Lambecht en Dick Lambrecht, fervente rally-liefhebbers

“Ja hoor, pa luistert wel! Eigenlijk heb ik niet echt iets speciaal voorbereid, ik ben er gewoon ingedoken. Of het plezanter is dan voetbal?
Tja… eigenlijk wel!”
“Met onze kleine Corsa hebben we goed moeten doortrappen tegenover al die zware kanonnen. Wat de rest van het jaar brengt weten we nog niet, het zijn nog steeds rare tijden. In principe Staden zeker?


Wedstrijdanalyse

Datum
Overzicht
Deelnemers
Meteo
Parcours


Koplopers

Team Bassin Roeselare (TBR)
11 juli 2021
gestart 90, gefinisht 73
droog maar opdrogend parcours, vettig en glad
vier passages over de klassementsproef van 13,5 kilometer.
Het rallycentrum, met start en aankomst ligt in Oekene

KP1 : Bécaert-Vandersarren,
KP2 tot KP4 (finish): Bédoret-Delorge

Uitslag

Foto
Jan Pannekoecke
Bron
Persbericht VAS

Jan Pannekoecke

RallyFan: 🇧🇪 Debackere M | 🇧🇪 Loix F | 🇧🇪 Vanneste D # ❤️ WRC | ERC | BRC | VAS | FFSA | KNAF | Historic # ❤️ TAC | Renties Ypres Rally | ConXion Omloop van Vlaanderen | Rallye du Condroz-Huy | Station Le Seau Monteberg Rally | Rally van Staden | Legend Boucles à Bastogne | Historic Rallys # Fotograaf & Reporter van "MijnRally.be" & "Rallyfotos.be"

Een reactie achterlaten

Back to top button