WRC

Sami Pajari, jongste Junior WRC-kampioen ooit!

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Sami Pajari is de jongste kampioen ooit in de 20-jarige geschiedenis van het Junior WRC. Als 19-jarige is hij tevens de eerste Finse piloot ooit die het kampioenschap wint.

Pajari en bijrijder Marko Salminen wonnen het Junior WRC-kampioenschap door Rally Spanje te winnen, de finale die ook dubbele punten gaf.

Het was de tweede overwinning van de Fin in het Junior WRC, na zijn eerste winst in Rally Estonia dit jaar, waarmee hij ook de leiding in het kampioenschap nam. Bij de start leek het er op dat Pajari vooral rekening ging moeten houden met favoriet Jon Armstrong.

Tegen het einde van vrijdag begon Pajari op te klimmen en op zaterdag kon hij met een duidelijke voorsprong en zonder technische problemen de leiding pakken. De Fin wist zijn voorsprong vast te houden met een aantal indrukwekkende proeven, waarmee hij de concurrentie op zondag afschudde en het grootste prijzenpakket in de rallysport mee naar huis nam: een gloednieuwe M-Sport Fiesta Rally2, 200 Pirelli-banden, gratis registratie voor WRC2 2022 en vijf gratis inschrijvingen voor 2022.

Jon Armstrong was Pajari’s naaste kampioensuitdager in Spanje en de favoriet. Hij leek op koers om aan de verwachtingen te voldoen, na zijn wedstrijd op vrijdag. Op zaterdag raakte hij van de weg en verloor meer dan vijf minuten op Pajari. De Noord-Ier herpakte zich en reed een reeks super-tijden om belangrijke Wolf Stage Win-punten te scoren, maar zijn dag zou in mineur eindigen toen hij op een proef een ​​in een put terecht kwam en schade opliep. Armstrong zou zondag als vierde herstarten, twee scratches behalen én de Wolf Stage Win Points-prijs voor de meeste KP-overwinningen van het seizoen.

Voor Martins Sesks was het al snel duidelijk dat de Let op vrijdag worstelde met het tempo. Zaterdag moest Sesks hard pushen, maar zijn dag kwam voortijdig ten einde toen hij door een lekke band van de weg raakte, waarbij hij zijn wiel beschadigde en moest opgeven. Sesks herstartte de rally op zondag om als zesde te eindigen en derde te worden in het FIA Junior WRC Championship 2021.

Lauri Joona claimde zijn tweede Junior WRC-podium van het seizoen in Spanje en gedurende een paar proeven leek hij ook in de race voor de overwinning, met slechts twee seconden achterstand op Pajari na proef 11. In zijn eerste volledige Junior WRC-seizoen werd Joona knap vierde in het kampioenschap.

Robert Virves reed een aantal competitieve tijden tijdens de Rally van Spanje en eindigde als derde. Een lekke band sloeg hem terug om in aanmerking te komen voor de zege. De derde plaats van Virves betekende dat hij de vijfde plaats behaalde in het kampioenschap met een aantal indrukwekkende KP-tijden in deze Rally Spain.

William Creighton leek een potentiële kanshebber voor de overwinning maar een ongeluk op de eerste proef bracht die plannen al snel in de war. Creighton pakte zaterdag een ritzege om te bewijzen dat hij het tempo heeft om zesde te worden in zijn rookie Junior WRC-seizoen.

Maciej Woda, FIA Junior WRC Championship Manager, zei: “Wat een fantastisch resultaat en prestatie voor Sami en Marko! De eerste Finnen die het Junior WRC-kampioenschap winnen en Sami de jongste Junior WRC-kampioen ooit. Ik denk dat we zijn naam de komende jaren nog veel meer zullen zien. Zijn prestaties dit weekend waren ongelooflijk en hij is echt een verdienstelijke kampioen, ik kan echt niet wachten om te zien wat hij in de toekomst kan doen. Jon Armstrong en Phil hebben tijdens deze rally op bewonderenswaardige wijze gevochten, toen het eenmaal duidelijk werd dat Jon achterop zat, zagen we echt tot welke snelheid hij in staat was en dat wordt onderstreept door het feit dat hij de Wolf Stage Win Points Award won. Ik wil benadrukken hoe competitief het Junior WRC dit jaar is geweest. Elke piloot die meedeed, behaalde dit jaar op een bepaald moment Wolf Stage Win-punten, wat echt opmerkelijk is. We hebben een ongelooflijk getalenteerd veld gehad en ik zie toekomst voor iedereen die hier in Spanje is gestart. Ten slotte wil ik het M-Sport Poland-team, WRC-promotor, Pirelli, Wolf en FIA bedanken voor al hun harde werk en inspanningen om zo’n speciaal en opwindend kampioenschap af te leveren. Het verhaal van dit jaar zal niet snel vergeten worden.”

Sami Pajari, FIA Junior WRC-kampioen 2021, zei: “Dit is echt een grote prestatie. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben zo dankbaar voor zoveel mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Ik denk dat niet alleen ik het verdien, maar ook veel mensen. Wauw, gewoon wauw. Er waren zoveel ups en downs in één rally, dus het was niet zo gemakkelijk om dit echt te zien aankomen, ik ben deze keer de gelukkige. Je kunt dromen, dromen over veel dingen, maar dat dit echt is gebeurd, voelt op dit moment niet eens echt aan.”

Sami en Marko tijdens de WRC Rally Ypres 2021.

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button