NieuwsRally's in buitenlandWRC
Trending

WRC – ACI Rally Monza 2021

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

Voorstelling

Een van de meest iconische locaties van de autosport zal gastheer zijn voor de FIA ​​World Rally Championship-titelstrijd, wanneer het seizoen 2021 wordt afgesloten met ACI Rally Monza op 19-21 november.

Het Autodromo Nazionale Monza, vooral bekend als de locatie van de Italiaanse Grand Prix Formule 1, werd in 2020 voor het eerst aan de WRC-kalender toegevoegd om een ​​uniek seizoen af ​​te ronden. Proeven in de bergen rond Bergamo vormden het parcours naast KP’s in Monza die delen van het hellende Grand Prix-circuit combineerden met de historische ovale en gemengde toegangswegen. Omstandigheden zoals regen en sneeuw zorgden in 2020 voor een bijzonder uitdagend evenement.

📸 WRC

Een jaar geleden won Sébastien Ogier op Monza om Elfyn Evans te verslaan en de pilotentitel te claimen. Dit jaar strijden de twee Toyota-piloten opnieuw om de titel in de laatste manche, waarbij Ogier dit keer het Italiaanse evenement ingaat met een voorsprong van 17 punten op zijn teamgenoot. Terwijl Evans zijn eerste titel nastreeft, zal Ogier proberen zijn achtste kampioenschap veilig te stellen in wat zijn laatste evenement zal zijn voordat hij zich terugtrekt uit het fulltime WRC. Voor co-piloot Julien Ingrassia wordt het sowieso zijn laatste WRC-rally.

Hoe is de situatie?

Ogier (204 punten)

Als Ogier Evans verslaat in Monza, dan is hij wereldkampioen omdat hij het puntenvoordeel heeft. Maar als hij wordt verslagen, moet hij ervoor zorgen dat hij minimaal 13 punten scoort.

Ogier kan daarom het kampioenschap binnenhalen door in totaal 217 punten of meer te verzamelen, aangezien het maximum van Evans 217 pt. kan worden en bij elk gelijke stand Ogier kampioen wordt.

Dit zijn de resultaten die van Ogier een achtvoudig wereldkampioen zouden maken, ongeacht wat Evans doet:

ResultaatPowerstagePunten
5deminstens 2de218
4deminstens 4de218
3degeen belang219
2degeen belang222
1degeen belang229
📸 WRC

Evans (187 punten)

Evans staat achterop en kan niet lager eindigen dan de derde plaats in het algemeen klassement als hij voor de eerste keer het wereldkampioenschap wil winnen.

Er is geen scenario waarin Evans zichzelf de titel kan garanderen; zijn resultaten zijn volledig afhankelijk van wat Ogier bereikt. Maar zoals hierboven vermeld, als Evans Ogier met 18 punten of meer overtreft, zal hij de titel winnen.

Dit zijn de resultaten die Evans nodig heeft om een ​​kans te maken om wereldkampioen te worden:

ResultaatPowerstagePunten
3deminstens 3de205
2degeen belang205
1stegeen belang212

Het constructeurskampioenschap zal ook worden beslist in Monza, waar Toyota nu met 47 punten leidt voor Hyundai. Er zijn nog 52 punten te halen in deze laatste ronde. Zoals gewoonlijk is Kalle Rovanperä ook genomineerd om punten te scoren voor Toyota naast Ogier en Evans, terwijl Takamoto Katsuta opnieuw een plaats inneemt in een extra Yaris WRC. Bij Hyundai wordt Thierry Neuville voor Monza vergezeld door Dani Sordo en Teemu Suninen, die voor het eerst zijn opwachting maakt in de i20 Coupe WRC nadat Ott Tänak om familiale redenen forfait geeft.

📸 WRC

M-Sport Ford komt aan de start met Gus Greensmith en Adrien Fourmaux in de Ford Fiesta WRC – de eerste wordt geleid door een nieuwe bijrijder na de “pensionering” van Chris Patterson. Oliver Solberg heeft ook een nieuwe bijrijder met Elliott Edmondson die zijn vierde start van het seizoen maakt in de Hyundai WRC van 2C Compétition.

ACI Rally Monza zal het afscheidsevenement zijn van de huidige WRC-auto’s voordat het kampioenschap in 2022 een opwindend nieuw hybride tijdperk ingaat.

Andreas Mikkelsen, die al de FIA ​​WRC2-titel heeft behaald, leidt het WRC2-veld samen met teamgenoot Marco Bulacia terwijl ze op zoek zijn naar de teamtitel voor Toksport WRT. Het Italiaanse Movisport-team is ook in de strijd met Nikolay Gryazin en Enrico Brazzoli. Ondertussen maakt Jari Huttunen zijn debuut voor M-Sport na de overstap van Hyundai.

📸 M-Sport – Jari Hutunnen

In WRC3 strijden de Pool Kajetan Kajetanowicz en de Fransman Yohan Rossel om de titel. Beiden hebben exact hetzelfde aantal punten …

Anderen om naar te kijken zijn Chris Ingram, Josh McErlean en Grégoire Munster. Vijftien van de 22 inschrijvingen in de klasse zijn voor Italiaanse piloten, waaronder de nationale kampioen 2020 Andrea Crugnola en lokale rivalen Stefano Albertini en Damiano De Tommaso. Er zijn in totaal 82 teams ingeschreven.

Route 2021

In tegenstelling tot 2020 omvat het parcours van de Rally Monza dit jaar zowel op vrijdag als op zaterdag KP’S in de bergen. De proeven Gerosa en Costa Valle Imagna keren terug en zullen beide op vrijdagochtend twee keer worden verreden om een ​​uitdagende start van de rally te bieden. De teams keren dan ’s middags terug naar Monza voor drie proeven op het circuit. Zaterdag volgt een soortgelijk format: San Fermo, een nieuwe bergproef, wordt gecombineerd met de meer bekende Selvino-test, die beide moeten worden herhaald voor een duo van proeven in Monza. Zondag is opnieuw volledig gesitueerd op het circuit, met een herhaling van de ‘Grand Prix’-etappe van vrijdagavond, gevolgd door twee passages van Serraglio – de laatste als de Wolf Power Stage die de rally beëindigt.

De volledige timing vind je hieronder:

Deelnemerslijst (17/11/2021)

WRC-standen voor Monza

De voorlopige klassementen voor alle WRC-kampioenschappen zijn hier beschikbaar.

Via onze gekende live(-pagina) kunt u de eindstrijd in het WRC volgen!

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button