Recce

Recce – WRC Teams | WRC Arctic Rally Finland 2021

Recce#3-Arctic Rally Finland by CapitalBox

Voor de meeste rijders een nieuwe ontdekking en vooral een echte sneeuwrally waar we toch al enkele jaren op wachten …. Wat denken de rijders en teams ?

Teambaas Richard Millener:

Foto Rich Millener – WRC

“Sinds de aankondiging van dit evenement heeft iedereen er naar uitgekeken. De omstandigheden zien er perfect uit, en ik heb met niemand gesproken die niet uitkijkt naar de uitdaging en het spektakel dat we in Rovaniemi verwachten – dus petje af voor het organiserende team voor het samenbrengen van alles in zo’n korte tijd!

“Wat ons team betreft, we zitten momenteel midden in een test voorafgaand aan het evenement in het noorden van Finland – waarbij elke piloot een volledige dag achter het stuur krijgt. Bij sneeuwrally’s draait alles om vertrouwen, en bij deze snelheden kun je veel tijd verliezen als je je niet op je gemak voelt achter het stuur. Daarom is het zo belangrijk voor de piloten om een ​​goede test te hebben – om ervaring op te doen, maar ook om vertrouwen op te bouwen met de nieuwe banden en de nieuwe omstandigheden en een set-up te vinden die dat vertrouwen tijdens de hele rally zal versterken.”

Fourmaux - Jamoul
Foto Adrien Fourmaux – M-Sport Media

Adrien Fourmaux:

“Ik ben een grote fan van winterrally’s. Ik heb niet veel op sneeuw en ijs gereden, maar ik heb echt genoten van wat ik heb gedaan en deze week wordt zo’n geweldig avontuur – rijden in deze fantastische auto’s, met geweldige snelheden, in ongelooflijke omstandigheden!”

“Ik denk dat de wegen heel anders zullen zijn dan wat we de afgelopen jaren in Zweden hebben meegemaakt. Natuurlijk zal er veel meer sneeuw liggen en grotere sneeuwbanken, maar ook de wegen zullen een stuk hobbeliger zijn met een aantal hele lange, snelle bochten.”

“We gaan later deze week testen met de Fiesta Rally2, maar daarvoor krijg ik ook de kans om de Fiesta WRC te testen, iets waar ik echt naar uitkijk. De sensatie ervaren van het besturen van een WRC op ijs en sneeuw wordt geweldig, en ik hoop dat het me zal helpen om voor de rally wat snelheid en vertrouwen te winnen.”

Elfyn Evans:

“Arctic Rally Finland zal gloednieuw zijn voor de meeste rijders. Natuurlijk willen we streven naar een resultaat vergelijkbaar met Zweden vorig jaar, maar we moeten afwachten hoe het gaat. De omstandigheden zullen waarschijnlijk anders zijn dan wat we de afgelopen jaren in Zweden hebben gezien, waar heel weinig ijs of sneeuw lag. Dus dat is iets om rekening mee te houden tijdens onze tests, waar het erg koud werd. We moesten ook de configuratie van de nieuwe Pirelli-band aanpassen. Net als bij Monte-Carlo hebben we geen eerdere ervaring met de band, maar het is een beetje gemakkelijker omdat we maar één keuze hebben voor deze rally, dus we konden onze inspanningen daarop concentreren. Over het algemeen is het gevoel goed en ik kijk uit naar de rally.​”

Rally Sweden 2020 – Toyota Gazoo DAM

Sébastien Ogier:

Foto Seb Ogier – Toyota Gazoo DAM

“We zouden voldoende winterse omstandigheden moeten hebben voor Arctic Rally Finland, die heel anders zullen zijn dan wat we de afgelopen jaren op de WRC hebben gezien. Toen ik vorige week in Rovaniemi aan het testen was, heb ik er erg van genoten. Blij met de auto en ik denk dat we er klaar voor zijn. Ik ben benieuwd hoe de omstandigheden zullen zijn om de weg te openen, want dit kan meestal een grote rol spelen op sneeuwrally’s als deze. Na vorig jaar verwacht ik zware concurrentie van mijn teamgenoten in deze omstandigheden. Ik weet zeker dat Elfyn erg gemotiveerd zal zijn en Kalle waarschijnlijk nog meer in zijn thuisland. Maar ook naar andere teams, dus ik denk dat het een moeilijke rally zal worden om te winnen, maar ik ga de uitdaging aan.”

Ott Tänak:

“Arctic Rally Finland wordt een zeer interessante rally. Rovaniemi ligt in het noorden van Finland, dus het zal zeker koud en sneeuwachtig zijn. Ik heb daar ongeveer tien jaar geleden gereden. Dus ik heb enige ervaring met een paar etappes. Absoluut een volledig sneeuwevenement en ik ben er zeker van dat het zijn plaats op de WRC-kalender heeft. We zullen ernaar streven om ons kampioenschap te herlanceren na de teleurstelling van de Monte Carlo en streven naar een resultaat voor ons en voor het team.”

Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Fabien Dufour Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Craig Breen:

Craig Breen Photographer: Helena El Mokni Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

“Ik ben heel blij dat Paul en ik aan ons kampioenschap in 2021 kunnen beginnen in een gloednieuw evenement voor het WRC, een rally die voor ons allemaal een ongelooflijk avontuur gaat worden. We kunnen er zeker van zijn dat we tijdens Arctic Rally Finland koude en zware sneeuwbuien zullen krijgen. Het is voor Paul en ik belangrijk om op de juiste manier aan ons seizoen te beginnen. Het zal even duren om weer in het goede ritme te komen, maar we kunnen niet wachten.​”

Oliver Solberg:

“Ik sprak met Andrea [Adamo, teambaas van Hyundai Motorsport] over het evenement en hij is heel duidelijk dat hij wil dat ik gewoon rij en geniet van het evenement. Ik dank het hele team voor deze kans. En ik wil precies doen wat de baas zegt – ik wil rijden en genieten!”

“Sommige mensen vragen me of ik de komende week veel druk heb. Eerlijk gezegd voel ik dat niet zo. Ik kan niet wachten om te beginnen. De Hyundai i20 Coupe WRC was gewoon ongelooflijk in de test, dus zo gaaf om te rijden. De omstandigheden, van wat we hebben gezien, zullen erg mooi zijn tijdens de rally met goede sneeuw en temperaturen onder nul – dat zou moeten helpen om de omstandigheden consistent te houden, wat handig is als je een nieuwe auto probeert te leren kennen.”

“Ik weet dat het een grote stap is, natuurlijk. Maar ik weet ook dat ik er mijn hele leven op heb gewacht om deze stap te zetten. Ik voel me er klaar voor.”

Foto Oliver Solberg – Oliver Solberg Media

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster 🇧🇪 - K.Rovanperä 🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🎥🚵‍♂️✈️🎧 ~ Reporter MijnRally.be

Een reactie achterlaten

Back to top button