eSport

WRC10 | Even bespreken

Om de 50 jarige verjaardag van het WRC te vieren komt Kiloton met geweldige retro content. De stages die speciaal gemaakt werden om dit compleet nieuwe speltype te ondersteunen zijn werkelijk prachtig.

Het legendarische pack rally wagens begint met de Lancia Fulvia HF tot de Toyota Yaris WRC uit 2019. Goed voor 20 extra rally iconen bovenop de vele rally1, rally2 en rally4 wagens. Daarbovenop komen 6 bonus wagens met de Toyota GR Yaris concept, de proton iriz r5, Porsche 911 RS R-GT van Romain Dumas en 3 Citroën C3 WRC’s. 

Het menu is volledig aangepast, waardoor navigeren door de diverse tabbladen nog makkelijk wordt. Al zijn er toch wat problemen op PC waarbij het scrollen niet altijd goed werkt. Maar goed, eens testen hoe deze nieuwe WRC game aanvoelt. 

WRC10 - Menu

De aandacht trok me direct naar de fantastische Ford Fiesta WRC van Adrien Fourmaux waarmee hij zijn debuut maakte in de Croatia Rally dit jaar. Bij mijn allereerste run had ik het gevoel van de oudere WRC 8, het leek alsof het sturen, de force feedback en de physics niets veranderd waren. Na een half uurtje aanpassen in de verscheidene menu’s vond ik eindelijk een gevoel die me redelijk dicht bij de realiteit kon brengen. 

Van de diverse klassementsproeven die ik al gereden heb ben ik telkens verbaasd geweest van de hoeveelheid details ze erin gestopt hebben. Monte-Carlo bestaat grotendeels uit dezelfde stages, maar toch is er wat gewijzigd zoals de sneeuw- en ijszone’s die wat verlegd zijn.

WRC10 - Fourmaux - Monte carlo

Toen het Franse Kiloton in hun video’s bekend maakte dat ze de engine sound volledig gingen aanpassen in WRC10, werd ik natuurlijk gelukkig. Iedereen is het ermee eens dat de wagens in de game totaal niet geleken op de echte. Tijdens mijn eerste run in de game werd me al snel duidelijk dat het inderdaad gewijzigd was. Spijtig genoeg niet in de goeie zin. De engine revs lijken constant te zijn waardoor het schakelen toch wat moeilijker wordt.

In vergelijking met WRC 8 is WRC10 alleszins een hele verbetering, maar nog lang hebben ze het kwalitatieve niveau van de dirt rally serie niet bereikt. Op vlak van stages doet de WRC serie het zeker beter. Maar hun 3D modellen, physics en sounds zullen toch nog serieus bijgeschaafd moeten worden. 

Mijn conclusie na een week spelen:
de game bevat veel mooie stages, de officiële teams en een prachtige carrière mode. Maar zoals Kiloton hun game heette; ‘een echte simulator’, zou ik het zeker nog niet noemen. Je kan het meer zien als een Simcade waarbij plezier boven de echte rij ervaring staat.

Blijf steeds op de hoogte via onze eSport groep op Facebook rond alle eSport content, WRC10, WRC en DirtRally.

Een reactie achterlaten

Back to top button