Rally van Ieper | 1965 - 2021 | door de ogen van

46e Ypres Rally – 2010 | door de ogen van Andreas Mikkelsen

Language: Dutch NL English EN French FR German DE

We gaan exact 10 jaar terug in de tijd. De 46ste Belgium Geko Ypres Rally 2010 had een 5sterren deelnemersveld waar veel rally’s alleen maar konden van dromen … Kris Meeke, Juho Hänninen, Chris Atkinson, Toshihiro Arai, Stéphane Sarrazin, Kajetan Kajetanowicz, Jan Kopecký, Alister McRae, Freddy Loix, Thierry Neuville en alle andere Belgische toppers ….

Mikkelsen – Flœne 2010

Met nummer 14 een zeer talentvolle jonge Noor … Andreas Mikkelsen. Hij had op jonge leeftijd al enkele rally’s gewonnen in Noorwegen en Zweden en had het seizoen 2009 afgesloten met een overwinning in de Rally Costa Brava. Co-piloot Ola Flœne moest met zijn ervaring de jonge Andreas intomen. Andreas was op zeer jonge leeftijd naar Engeland verhuisd om alles op de Rallysport te zetten!

En de Rally editie 2010 zal u zeggen …. Freddy Loix (Skoda Fabia S2000) won voor de zesde keer de rally van Ieper, ( toen al ) een record.

Loix kwam vrijdagavond na de derde klassementsrit aan de leiding en had na de eerste dag een voorsprong van 5.8 seconden op zijn eerste achtervolger, Kris Meeke (Peugeot 207 S2000).

Zaterdagochtend reed Loix op de limiet, Kris Meeke net over de limiet. In de tweede klassemensrit van de dag ging Meeke hard van de baan met de opgave tot gevolg. Vanaf dat moment kon Loix beginnen controleren.

Jan Kopecky (Skoda Fabia S2000) maakte het Skoda-feest compleet door tweede te eindigen. De 22-jarige Thierry Neuville (Peugeot 207 S2000) eindigde na een foutloze wedstrijd op de derde plaats.

In de allerlaatste klassementsrit van de dag moest Patrick Snijers (Peugeot 207 S2000) op vier kilometer van de finish opgeven met een kapotte motor. Veel opgaves trouwens want ook Hänninen, McRae, Tsjoen en ook Atkinson.

Na de opgave van Meeke moest Loix beginnen controleren en dat was een pak moeilijker dan aanvallen. Op zo’n moment kan je alleen maar fouten maken. Maar Fast Freddy bleef kalm.

Met nr 14 in 2010 …
In een “korte” editie 2011 …

Andreas en Ola reden een constante rally met tijden tussen plaats 5 en 9, uiteindelijk beloond met een 5de algemeen. Dit zou het beste resultaat zijn dat Andreas ooit in Ieper zou halen. Alhoewel de jaren 2011 en 2012 voor Andreas topjaren zouden worden met 2 IRC-titels op rij ( met maar enkele overwinningen en massa’s dichte ereplaatsen ) zouden Ieper 2011 ( ongeval op KP1 ) en 2012 ( kapotte ophanging op KP7 – stond wel 2de na Hänninen na KP5 ) geen succes worden.

In het voorjaar 2013 zou hij dan een kans krijgen bij het grote VW Motorsport en 3x brons halen in het WRC. Zelfs een 4de plaats in het WRC jaar 2019 was niet voldoende om in het WRC te blijven.

Intussen is hij samen met zijn co Anders Jæger officieel testpiloot bij Pirelli en helpen ze voor Pirelli de banden op punt zetten voor 2021 waar alle WRC-wagens op Pirelli zullen rijden. Misschien opent dit terug de weg naar een WRC-zitje !?

Een mooie 5de plaats in zijn eerste Ieper !

Enkele dagen terug had ik Andreas even aan de lijn ivm …. Jawel Ypres Rally! Ieper was hem zeker bijgebleven. De smalle Ieperse wegen, de diepe grachten, dat een fout maken vaak fataal is en dat je best direct in het goede ritme zit om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. “Ieper is een speciale rally met telkens een uitstekend deelnemersveld en een schitterende sfeer”.

“Om op de imposante markt zo dicht bij en tussen de fans te staan geeft een fantastisch gevoel als piloot. En dat is voor mij wat Ieper zo speciaal maakt”

Andreas Mikkelsen

Andreas gaat verder “Ieper kent een perfecte organisatie op hoog niveau en verdient deze kans zeker. In dit corona-jaar zou Ieper dus wel eens een belangrijke rol kunnen spelen”.

In de Spa Rally zullen we Andreas en Anders alvast zien. Of Ieper 2020 op zijn programma zou kunnen staan …….. !?

Hope to see you soon Andreas 🤞

Your biggest Belgian Fan.

Foto
Johan DebeckJan Pannekoecke, Johan DebeckJan Pannekoecke
Bron
e-WRC Results

Jo Huyghe

RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 - Greg.+Ch.Munster🇧🇪 - K.Rovanperä🇫🇮 ~ ❤️ WRC+Rally ~ 💙 🚵‍♂️✈️🎥 ~ Reporter MijnRally.be

Gerelateerde artikelen

Een reactie achterlaten

Back to top button